A recuperación frea en seco en Melide, en nivel máximo de restricións

A prohibición de servir no interior dos establecementos de hostalería colma a paciencia de empresarios e peregrinos
Los locales de hostelería solo pueden servir en las terrazas. XESÚS PONTE
photo_camera Os locais de hostalería só poden servir nas terrazas. XESÚS Ponche

Os centos de peregrinos que diariamente conclúen ou inician unha nova etapa do Camiño de Santiago en Melide terán que armarse de paciencia para saciar a súa fame ante a entrada en vigor do novo paquete de medidas deseñadas polo comité clínico da Xunta de Galicia para frear o avance da pandemia no Concello.

Melide entrou onte en nivel máximo de restricións, e únese así a Monforte e Ordes. Esta situación provocou o malestar entre os veciños, e sobre todo entre os propietarios dos establecementos hostaleiros da localidade, os máis afectados polos severos recortes na capacidade dos seus locais.

Interior pechado dun local en Melide. XESÚS Ponche

Estas medidas extremas supoñen o peche do interior de bares e restaurantes, que só poderán atender aos seus clientes na terraza, e unicamente ao 50 por cento da súa capacidade.

Esta situación bota o freo a unha tempada estival onde os hostaleiros recuperaron o sorriso ao contar cunha notable facturación grazas á afluencia de comensais e peregrinos atraídos polo enmeigo do Camiño Primitivo e Francés.

Peregrinos en Melide. XESÚS Ponche

Ernesto Pereira é o xerente da Pulpería A Garnacha, que logo de 16 anos converteuse nun dos referentes gastronómicos da localidade.

Estas novas medidas restritivas supuxeron un pausa nas súas ilusións de recuperación económica posto que unicamente pode atender a 8 comensais nas 4 mesas que compoñen a súa recortada terraza, aínda que mantén o servizo para levar.

"Co interior pechado e só 4 mesas fose non é rendible abrir. Fágoo porque me dá pena que cheguen os peregrinos coa ilusión para comer o polbo en Melide e non teñan onde facelo".

Segundo os cálculos deste experimentado hostaleiro, só en agosto vendeu 14.000 quilogramos de polbo, "a cantidade máis alta desde que abrín", matiza.

Un hostaleiro despacha racións de polbo para levar en Melide. XESÚS Ponche

ALTERNATIVA. Así de contundente móstrase este empresario local que tivo que armarse de enxeño para manter a actividade. Ernesto Pereira é propietario dun aloxamento de turismo rural na parroquia do Coto e precisamente na ampla terraza do inmoble instalou os seus caldeiros do polbo.

"Teño un xardín moi grande e alí si poden achegarse a comer ata 80 persoas. Cumprimos con todas as normas sanitarias", aínda que advirte que este improvisado comedor exterior non conta con protección contra as inclemencias do tempo. "Se chove non hai carpas onde poida resgardarse a xente".

O empresario asegura que non comprende esta decisión da Xunta porque a situación "non é tan grave en Melide. Non hai ningún contaxiado hospitalizado. Están todos na súa casa confinados e xogando á Play Station".

Pereira non se explica por que "non podemos abrir o interior se pedimos o certificado covid aos clientes. é unha situación insostible para toda a hostalería".

Segundo o Concello de Melide, hai 118 casos activos, o que supón unha incidencia de 1.500 sobre 100.000 habitantes

Segundo os datos facilitados polo Concello de Melide nas redes sociais, actualmente existen 118 casos diagnosticados por covid-19 nos últimos 14 días, mentres que o número de novos casos nos últimos 7 días foi de 27.

ALBERGUES. Esta situación tamén afecta aos numerosos albergues de peregrinos, aínda que en menor medida. As normas marcan só o uso do 50% dos espazos de aloxamento compartido, e o 100% para grupos burbulla ou unidade familiar.

Desde o Albergue Pereiro aseguran que poden paliar as restricións actuais grazas ao sistema de reservas do aloxamento que utilizan os peregrinos e "poden comer aquí, xa que están aloxados", manifestan.

O alto índice de ocupación este verán é unha das grandes satisfaccións para a xerencia deste establecemento, e esperan que esta alta porcentaxe mantéñase coa chegada do outono.

Comentarios