lunes. 19.08.2019 |
El tiempo
lunes. 19.08.2019
El tiempo

O queixo, o sol da Feira do Queixo da DOP Arzúa-Ulloa

Un dos postos da Feira dá Queixo da Ulloa. CARBALLEIRA
Un dos postos da Feira dá Queixo da Ulloa. CARBALLEIRA

Monterroso viviu unha xornada multitudinaria coa celebración da XXVII Feira do Queixo dá DOP Arzúa-Ulloa. O público encheu o recinto feiral, aínda que sen chegar a niveis doutros anos, pero mantendo un excelente nivel de vendas

LUGO. Nunha xornada con temperaturas case estivais, Monterroso viviu o domingo unha festiva e multitudinaria celebración na que o queixo da DOP Arzúa-Ulloa exerceu de astro sol, xa que ao seu ao redor viraron outro bo número de planetas, en forma de exquisitos produtos gastronómicos artesanais.

O público que se deu cita na XXVII Feira do Queixo da DOP Arzúa-Ulloa rendeuse unha vez máis á cremosidad e suave textura deste produto, elaborado a partir de leite de vaca, natural e enteira, crúa ou pasteurizada, pero sempre de exemplares da comarca, maioritariamente, loura, frisoa e pardo alpina.

O pregón, que foi a cargo de Javier Gómez Vila, doutor en Arqueoloxía e Historia Antiga pola Universidade de Santiago de Compostela, foi un dos actos oficiais máis relevantes da xornada. Pero, sen dúbida, os verdadeiros protagonistas foron a ducia de produtores que se reuniron na cita e, por suposto, o numeroso público que ao longo do día abarrotou o recinto feiral.

Algúns dos produtores explicaron, con todo, que a afluencia de xente non chegou aos niveis doutras edicións pasadas, aínda que as vendas mantivéronse a un excelente nivel, o que demostra a gran aceptación do queixo ulloano entre os consumidores.

Non en balde, esta denominación de orixe representa ao redor do 60% da produción quesera galega e conta cun total de 20 queserías adscritas das que sete están na provincia de Lugo. Ademais, esta DOP é a segunda de España por facturación, só superada pola DOP Queixo Manchego, aínda que é a primeira entre os queixos elaborados a partir de leite de vaca.

O alcalde de Monterroso, Miguel Rico, tamén se mostrou moi satisfeito de como se desenvolveu esta xornada de exaltación do queixo ulloano, na que, segundo dixo, "reinou ou bo ambiente e todo se desenvolveu sen ningún tipo de incidente".

A música tamén tivo o seu momento de protagonismo ao longo do día, concretamente, ás 11.00 horas cando se celebrou uns pasacalles e un concerto a cargo da banda de gaitas de Falcatrueiros.

CONCURSO DE TAPAS. Outro dos puntos álxidos do programa festivo da xornada foi a entrega dos premios do concurso de petiscos e tapas, no que participaron un total de 13 establecementos da localidade.

O xurado, constituído polo cociñeiro André Arzúa (Espazo Gastronómico Abellia); Luciano Tizado Rodríguez, profesor de panadería e xefe do departamento de Industrias Alimentarias do IES Manuel Antonio (Vigo); Vanesa Vila Pardellas, concelleira de cultura e educación en Monterroso, e Óscar Pérez Ramil, secretario-xerente do Consello Regulador da DOP Arzúa-Ulloa, elixiron como proposta gañadora a tapa denominada "Roliño de espárragos silvestres con touciño ibérico e queixo Arzúa-Ulloa", elaborada pola Parrillada Randulfe.

En segunda posición clasificouse a proposta do restaurante Caracacho -"Cabacín recheo de verduras e solombo e gratén de queixo Arzúa-Ulloa"- e terceiro foi o bar Os Trasnos, con Petisco "trifásico".

O queixo, o sol da Feira do Queixo da DOP Arzúa-Ulloa
Comentarios