viernes. 20.09.2019 |
El tiempo
viernes. 20.09.2019
El tiempo

A xente que vive preto de restaurantes de comida rápida sofre máis infartos

Hamburguesa con patacas. EP
Hamburguesa con patacas. EP
Este tipo de dieta tamén pode causar trastornos dixestivos, renais e hepáticos

As zonas que teñen un maior número de restaurantes de comida rápida rexistran máis ataques cardíacos entre os seus habitantes, segundo unha investigación científica presentada na 67ª Reunión Científica Anual da Sociedade Cardíaca de Australia e Nova Zelandia (CSANZ), que se celebrou en Adelaida (Australia). 

Esta investigación estimou que por cada restaurante máis de comida rápida, prodúcense outros catro ataques cardíacos máis por cada 100.000 persoas ao ano. Os achados foron consistentes en todas as áreas rurais e metropolitanas de Nova Gales do Sur (Australia) e logo de axustar a idade, a obesidade, os lípidos sanguíneos elevados, a presión arterial alta, o hábito de fumar e a diabetes. 

"A cardiopatía isquémica, incluído o ataque cardíaco, é unha das principais causas de morte en todo o mundo. Sábese que a comida rápida está relacionada cunha maior probabilidade de ataques cardíacos. A pesar disto, hai un rápido crecemento na compra e dispoñibilidade de comida rápida. Isto resalta a necesidade de explorar o papel da dispoñibilidade de alimentos na probabilidade de ter un ataque ao corazón", advirte Tarunpreet Saluja, o autor principal do traballo. 

Este estudo de cohorte retrospectivo incluíu a 3.070 pacientes ingresados no hospital cun ataque cardíaco na rexión de Hunter entre 2011 e 2013. A base de datos contiña o código postal de cada paciente, o que permitía aos investigadores analizar a contorna no que vivía e, así, o número de sitios de comida rápida próximos ao seu domicilio. 

Os investigadores rexistraron o número total de puntos de venda dentro de cada área de goberno e compararon diferentes zonas para analizar a asociación entre a densidade dos restaurantes de comida rápida e a incidencia de ataques cardíacos. Estudos anteriores demostraron que o escaso valor nutricional, o alto contido de sal e graxas saturadas da comida rápida están relacionados coas enfermidades cardíacas, pero o papel dun maior acceso a estes restaurantes foi menos claro. 

"A presenza próxima da comida rápida é unha consideración importante para o desenvolvemento continuo das áreas rurais e metropolitanas. O vínculo coa saúde deficiente engade unha visión política á xestión das enfermidades cardiovasculares e fai fincapé na necesidade de abordar esta cuestión en futuras estratexias e lexislación de promoción da saúde pública", apunta Saluja.

NON SÓ OBESIDADE E PROBLEMAS CARDÍACOS. Diversos expertos alertaron de que a comida rápida tamén pode causar trastornos dixestivos, renais e hepáticos, ademais de obesidade, diabetes, enfermidades cardiovasculares, hipertensión arterial, arteroesclerose e dislipemias como hipercolesterolemia ou hipertrigliceridema. 

Se se consomen a miúdo, ademais, crean malos hábitos alimenticios e situacións de déficits nutricionais, como falta de vitaminas e minerais. En cambio, achegan alta densidade calórica. En España, ao redor do 61 por cento da poboación adulta sofre sobrepeso ou obesidade. Concretamente, o 39 por cento teñen sobrepeso e o 22 por cento son obesas. 

Pero o exceso de comida rápida na dieta non só dá lugar a obesidade ou maiores problemas cardíacos. Unha revisión e análise de estudos científicos publicada en xuño de 2018 revelou un vínculo entre o consumo de comido lixo e unha maior probabilidade de desenvolver asma, sibilancias e outras enfermidades alérxicas como a febre do heno (alerxia ao pole), o eccema e a rinoconxuntivite.

Entre os diferentes tipos de consumo de comida rápida, a inxesta de hamburguesas tres ou máis veces á semana asóciase de xeito máis claro coa asma grave e as sibilancias, en comparación co consumo unha ou dúas veces cada sete días. Este patrón, segundo os investigadores, repítese en todos estes alimentos con abundantes graxas, altos en carbohidratos refinados, sal, azucre, colesterol, aditivos como conservantes e colorantes, e grandes concentracións de graxas saturadas. 

A xente que vive preto de restaurantes de comida rápida sofre máis...
Comentarios