Unha media de entre dúas e cinco intoxicacións graves por tempada, decenas delas leves e, de cando en vez, algunha con final tráxico, como o octoxenario falecido en Quintela de Leirado o pasado outono. Esta é a radiografía habitual da campaña de cogomelos en Galicia, unha comunidade na que cada vez se percibe unha maior afección pola micoloxía.
A maioría destes contratempos prodúcense por descoñecemento do mundo dos fungos. E é que hai unha serie de recomendacións básicas que se deben de seguir sempre cando se trata para comer cogomelos silvestres recollidos por afeccionados. A primeira e fundamental é non comer nada do que non se estea "absolutamente seguro ao 100%", recordan os micólogos.
De feito, o risco multiplicouse exponencialmente coa implantación de internet, xa que son moitos os que soben unha foto dos fungos a foros, redes sociais e páxinas web para preguntar se son comestibles. "Nunca hai que fiarse da imaxe dunha pantalla", avisan os verdadeiros coñecedores dos cogomelos, xa que pode estar a responder alguén que non ten nin idea.
O Sergas ofrece consellos e información sobre como actuar en intoxicacións nesta web
E tampouco das guías, porque a choiva pode alterar características básicas dun cogomelo como a cor ou o cheiro, dando lugar a confusións perigosas ou fatais. Tampouco se deben mesturar cogomelos venenosas e comestibles na mesma cesta nin recollelas preto de estradas, zonas industriais ou parques, xa que é un organismo que tende a acumular metais pesados e outras sustancias tóxicas.
Sete especies que che poden matar
- Amanita phalloides: Verde e branca, con anel e volva no pé, é o cogomelo máis letal pola súa abundancia (en calquera bosque) e porque se pode confundir con algúns champiñóns (láminas rosas) e rúsulas (sen anel nin volva). Un só cogomelo resulta letal.
- Amanita virosa: Comparte características básicas das amanitas: grande, con anel, volva e láminas brancas. O seu cheiro fétido e insoportable faia inconfundible (chámana amanita fedorenta). Baixo caducifolios.
- Amanita verna: Comparte características básicas co trío das amanitas mortais, pero de todas elas é a máis difícil de atopar. De feito, adoita saír máis na primavera.
- Paxillus involutus: Cogomelo abundante en Galicia, en todo terreo e todo o ano, o seu nome dá o seu principal trazo: a marxe enrolada (involuto) do chapeu. Pódese confundir con níscalos. Moi cociñada non mata.
- Lepiota bruneoincarnata: Cogomelo pequeno, máximo 5 centímetros (por iso non se deben comer macrolepiotas de menos de 10), que nace en prados e camiños. Provoca síndrome phaloidiano.
- Cortinarius orellanus: Outra especie abundante e mortal, xa que a orellanina non dá síntomas ata pasar días, cando xa é tarde. De vermella a marrón, en bosques de folla caduca, a súa vantaxe é que non se parece a comestibles.
- Galerina marxinata: Cogomelo moi pequeno e con micronanel, saen moitas xuntas e sobre todo en coníferas. Contén amanitina, que causa danos renais ou hepáticos irreversibles.
Algúns consellos bos...
- Facerse cunha boa guía e descargar apps para móbil, aínda que non hai que fiarse do todo de fotografías e debuxos.
- Non recoller nin comer nada sen estar seguro ao 100%.
- Saír cunha persoa experta ou consultarlle todo en casa
- Arrincar e non cortar: baixo terra poden quedar datos
- Non recoller cogomelos tras forte choiva, nin exemplares maduros e utlizar sempre unha cesta
- Gardar un exemplar ou unha foto para axudar aos médicos en caso
intoxicación
- Comer pouca cantidade porque adoitan ser indixestas
- Non coller cogomelos de xardíns urbanos, bordos de estradas ou polígonos: acumulan tóxicos
Outros consellos non tan bos
- Que as cogomelos tóxicos pon negras a prata, o allo ou a pataca é unha lenda urbana
- É falso que se elimine todo perigo cociñando con vinagre
- Se un cogomelo está comido por animais non é velenoso: outra afirmación falsa e perigosa, xa que hai animais inmunes
- Toda cogomelo que cambie de cor ao cortala é malo: falso
- Tampouco é certo que os fungos que nacen en troncos ou en feixes ou que teñen cores vivas son sempre malos
Segundo Montón, a dixestión dos cogomelos é "pesada, como a carne, xa que teñen a parede celular cuberta de uintina, a diferenza dos vexetais, que a teñen de celulosa". "Non deberías comer máis de 150 gramos de cogomelos por comida", apostila o micólogo, que recorda que "en canto ao valor nutritivo, non teñen graxa, teñen poucas proteínas e poucos hidratos de carbono".
"Pero son ricas en auga, fibra, vitamina D e minerais como fósforo, ferro, zinc, cobre e potasio. Xa que logo son aptas para dietas baixas en proteínas e con poucas calorías. E algunhas teñen propiedades medicinais", conclúe Joan Montón.