Souvenir envelenado na maleta: 5 quilos máis

Os españois engordan no verán polas desordes e excesos alimentarios. Aconséllase realizar, polo menos, 40 minutos de deporte ao día
Muchas personas engordan durante el verano. JARMALUK (Pixabay)
photo_camera Muchas personas engordan durante el verano. JARMALUK (Pixabay)

O verán, e especialmente durante as vacacións, se producen excesos na alimentación, unha inxesta maior de alcol, graxas e doces, así como unha desorde nas comidas, hábitos que poden afectar á saúde, que poden provocar aumentos de peso de entre 3 e 5 quilogramos.

Segundo o doutor Miguel Ángel Vázquez, especialista en medicamento interno do Hospital Vithas Madrid, "nesta época do ano existe un maior risco de aumentar de peso porque "comemos menos, pero comemos peor". "Podemos chegar a engordar entre 3 e 5 quilos se non tomamos algunhas medidas para evitalo", calcula.

Para impedir coller peso e, sobre todo, que os malos hábitos incorporados no verán pasen a formar parte do noso estilo de vida durante o resto do ano, Vázquez sinala que "a actividade diaria estival debe basearse en tres alicerces fundamentais: alimentación consciente, estilo de vida activo, descansar e desconectar". Nese sentido, destaca a importancia de evitar os atracones: "Temos que anticiparnos, é dicir, non acumular fame".

Tamén recorda que é fundamental dedicar "polo menos 40 minutos do día a practicar deporte, o que permite garantir un aumento da masa muscular e a utilización da graxa como fonte de enerxía".

A doutora Daniela Silva, responsable da Unidade de Obesidade Integral e Nutrición de Vithas, asegura que "é normal que, durante as vacacións, levemos unha alimentación menos saudable, xa sexa por que esteamos nun sitio onde a comida veña preparada, non teñamos acceso a unha cociña ou simplemente porque non nos apetece darnos un descanso da alimentación habitual".

A pesar dos excesos, a doutora Silva destaca que "o principal é non sentirnos culpables. Gozar deses pequenos pecados tamén forma parte da saúde mental de todos". Nese sentido, asegura que, "unha vez empecemos a nosa rutina habitual será moito máis fácil empezar a comer mellor". Entre os consellos que ofrece a especialista para recuperar a normalidade, destacan "incluír unha froita ou verdura de tempada en cada comida e intentar cociñar en casa, o que nos permite non só aforrar diñeiro, senón tamén facer eleccións máis saudables", explica.

Ademais, recomenda apostar polas ensaladas, "que seguen apetecendo coa calor". "é unha boa forma de ser creativo. Podes utilizar queixo mozzarella, de cabra ou feta, así como sementes e incluso froitas. Tamén podes xogar co tipo de leituga e recorda aderezar sempre con aceite de oliva virxe extra". A doutora tamén insiste na necesidade de beber "moita auga" e, sobre todo, "darse un respiro das bebidas alcohólicas". Pola súa banda, Leticia Pérez do Tío, psicóloga sanitaria, explica que tanto a sensación de sede como a de fame están reguladas por mecanismos homeostáticos, que, "a través de sinais fisiológicas, inician e deteñen esas sensacións".

Con todo, tamén están reguladas por mecanismos non homeostáticos, "como o sistema hedónico, que regula o apetito e a saciedade activando o sistema de recompensa cerebral como resposta a un alimento cunha alta palatabilidad". Segundo indica, o sal, o azucre e as graxas son axentes palatables dos alimentos que nos resultan agradables, "polo que tendemos a repetir o seu consumo para seguir activando o noso sistema de recompensa cerebral, aínda que non necesitemos obxectivamente nutrientes. é importante ser conscientes deste dato para regular o consumo de alimentos saborosos, doces ou grasos e previr así o sobrepeso".

comentarios