¿Solanina? Non, grazas

Este nocivo alcaloide áchase nas plantas solanáceas, moitas de consumo humano

Patatas. EP

HAI MOITAS plantas medicinais —e algunhas tóxicas, como a belladona, o estramonio ou a mandrágora— que conteñen solanina, un alcaloide que en doses altas resulta tóxico para o sistema nervioso e tamén para o ril. 

As plantas solanáceas (que conteñen solanina) que adoitan estar máis presentes na nosa vida diaria son: 

  • O tabaco (que tamén contén outro alcaloide moito peor que a solanina: a nicotina), o café, o té, o cacao, o mate e o chile.
  • Alimentos de uso moi común e frecuente, como o pemento, o tomate, a pataca e a berenjena. é por este motivo polo que sempre recomendamos quitarlles as pebidas aos pementos, xa que se acumula aí a solanina (aínda que a súa concentración é baixa).

REDUCE O CONTIDO EN SOLANINA. En primeiro lugar, do mesmo xeito que fixemos co tema do arsénico e o arroz, non hai que entrar en pánico e empezar a repetir esa frase tan manida de é "que ao final non imos poder comer nada…". Non se trata de alarmar nin de asustar, senón de coñecer a verdade. En primeiro lugar, hai que dicir que o contido en solanina destes alimentos adoita ser baixo, e que ademais hai formas de reducila ata un nivel bajísimo, case inexistente.

Aquí dámosche uns trucos, moi básicos e sinxelos, respecto dos pementos, as patacas e as berenjenas:

  • Non consumilos crus (esquécete do famoso zume de pataca crúa, que recomendan algúns naturistas), xa que poderían empeorar moito patoloxías como a artrite reumatoide ou a artrose.
  • Consumir os froitos maduros (a solanina atópase máis nos froitos verdes). Así que non comas tomates nin patacas verdes, especialmente esas patacas que mostran un ton verde ao empezar a pelalas.
  • Pela as patacas e as berenxenas, pois a solanina atópase na pel e xusto debaixo desta. Eu aos meus pacientes aconséllolles consumir patacas pequenas cocidas con pel, enteiras e ao vapor, xa que así a pataca conserva moito mellor o potasio e ten mellor sabor, pero unha vez preparadas é moi importante pelalas e tirar a pel.
  • Tirar ao lixo os brotes das patacas (o que aquí en Galicia chamamos "patacas griladas").
  • Non comer nunca as pebidas dos pementos.
  • Cociñar sempre os alimentos xa mencionados (patacas, pementos e berenjenas) e tamén as as xudías verdes. A solanina, ao cociñar ben os alimentos, case sempre desaparece ou diminúe moitísimo na súa concentración. Así que coidado con algunhas dietas crudívoras.

QUIÉNES DEBERÍAN LIMITAR O CONSUMO DE SOLANÁCEAS. As persoas que consomen solanáceas (e non só todos os días, senón ademais varias veces ao día) e deberían limitar esta inxesta (limitar quere dicir comer só unha pequena cantidade dúas ou, como moito, tres veces á semana) son as seguintes:

  • Quen sofren hinchazón abdominal que non se deba a gases, nin ao consumo de legumes ou de crucíferas (repolo, coles, etc) e que non respondan ben nin á privación de lactosa nin de gluten, poderían exporse eliminar a solanina. Total, por probar...
  • Persoas con artroses ou osteoartritis.
  • Acodes con artrite reumatoide.
  • Persoas con osteoporoses.
  • Pacientes con trastornos neurológicos (epilepsia, nerviosismo, párkinson, etc.).
  • Afectados por espiña bífida.
  • Persoas con enfermidades renais.

Comentarios