Sanidade recomenda non consumir atún vermello ou peixe espada a embarazadas e nenos pequenos

Os menores de entre 10 e 14 anos deben limitar a inxesta deses peixes a 120 gramos ao mes
Una mujer embarazada. PIXABAY
photo_camera Sanidade recomenda ás embarazadas non consumir atún vermello ou peixe espada. PIXABAY

A Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (Aesan) recomenda ás mulleres embarazadas, que estean a planificar estalo ou en lactación, e aos nenos menores de 10 anos, non consumir peixes con alto contido en mercurio como peixe espada/emperador, atún vermello, algunhas especies de quenlla e lucio.

Unha actualización das recomendacións da Aesan, dependente do Ministerio de Sanidade, Consumo e Benestar Social, aos grupos de poboación vulnerable esténdese tamén aos nenos de entre 10 e 14 anos, que deben limitar o consumo deses peixes a 120 gramos ao mes, segundo publica na súa páxina web. Este organismo explica que a toxicidade do mercurio (Hg) depende da súa forma química, tipo e dose de exposición e idade do consumidor.

A súa forma orgánica (metil-mercurio) posúe unha elevada toxicidade, disólvese facilmente na graxa e atravesa a barreira hemato-encefálica e a placenta podendo provocar alteracións no desenvolvemento neuronal do feto e en nenos de pouca idade.

O metil-mercurio atópase maioritariamente en peixes e mariscos, onde pode chegar a representar máis do 90% do mercurio total.

Derivado da contaminación ambiental, os peixes acumulan mercurio no seu organismo ao longo da súa vida e isto ocorre especialmente naquelas especies de gran tamaño como os grandes depredadores, que adoitan ser migratorios, o que fai que non sexa posible excluílos das augas menos contaminadas.ou obstante, a Aesan considera que o peixe é unha parte importante da dieta debido á calidade da súa proteína e a súa graxa, con aminoácidos esenciais en cantidade máis que adecuada, escasa cantidade de graxas saturadas e unha importante proporción de ácidos grasos omega 3 e de vitaminas A, D, E, B6 e B12.

Por iso, recomenda o consumo de 3-4 racións por semana de especies con baixo e medio contido en mercurio a embarazadas e mulleres que estean a planificar ser nais ou estean lactando, así como a nenos de ata 14 anos, procurando variar as especies entre peixes brancos e azuis.

Comentarios