Sanidade implantará un código de cores para identificar o valor nutricional dos alimentos

A nova etiquetaxe terá cinco niveis que van desde o verde ata o vermello ► Tamén se aplicará ás bebidas

Comida sana, frutas, verduras. EP
photo_camera O novo código outorga unha cor a cada alimento en función do seu contido en azucres, graxas saturadas, sal, calorías, fibra e proteínas. EP

Un código de cores, con cinco niveis do verde a vermello, identificará nas etiquetas de alimentos e bebidas a calidade nutricional, co obxectivo de que o consumidor tome unha decisión motivada para seguir unha dieta máis saudable.

Esta nova etiquetaxe frontal, denominado Nutriscore, poderase ver nos supermercados en breve, xa que as empresas están a empezar a adoptalo de forma voluntaria, aínda que será obrigatorio dentro dun ano, o prazo en que podería estar aprobado o real decreto que o regulará. 

Trátase dunha das medidas adiantada este luns no marco do Día Mundial de Loita contra a Obesidade pola ministra de Sanidade, Consumo e Benestar Social, María Luisa Carcedo, coas que o Goberno pretende reforzar a Estratexia Nutrición, Actividade Física e Prevención da Obesidade (Naves), posta en marcha en 2004.

O novo código de cores para identificar os alimentos. EP

O novo código consiste nun gráfico con coloración gradual do verde a lume e cada produto destacará a cor que lle corresponda en función do seu contido en azucres, graxas saturadas, sal, calorías, fibra e proteínas. As cores verdes identificarán os produtos máis saudables e os vermellos os de menor calidade nutricional.

Carcedo anunciou, ademais, outras iniciativas durante a entrega dos XII Premios Estratexia Naves para previr as taxas de obesidade e sobrepeso da poboación española, cuxa incidencia se triplicou entre 1975 e 2016, o que demostra "que non realizamos o suficiente esforzo".

Así, limitarase a publicidade dos alimentos pouco saudables dirixida a menores de 15 anos mediante unha reforma do código PAOS de autorregulación da publicidade. Preténdese así dar un novo impulso a ese código, cuxa adhesión é voluntaria, para que as empresas adópteno de forma maioritaria. En caso contrario, o Ministerio estudará a adopción doutras medidas de control.

Carcedo incidiu en que máis preocupante que as taxas de obesidade e sobrepeso é o feito de que afecte de forma "máis grave" aos nenos e fágao de forma desigual, con máis incidencia en persoas con rendas máis baixas e menor nivel educativo.

Os produtos menos saudables "enchen máis" e son "máis baratos", explicou a ministra, que precisou que o obxectivo é que non sexan a base fundamental da alimentación, así como fomentar que se poidan adquirir outros a prezos alcanzables con máis cantidade de proteínas, vitaminas, etc. 

Conscientes de que a contorna escolar é un espazo "determinante" para a adopción de hábitos saudables, instauraranse medidas en colexios e institutos para impedir a venda de alimentos e bebidas con alto contido en azucre, acedos grasos saturados e trans, sal e calorías.

Con motivo do Día Mundial, a Sociedade Española da Obesidade (SEEDO-SEO) e a de Endocrinoloxía e Nutrición (SEEN) advertiron de que a metade dos pacientes con obesidade sofren trastornos psicolóxicos e pediron que o sistema sanitario público aborde a patoloxía tamén desde o ámbito psicolóxico.

O presidente da SEEDO-SEO, Francisco Tinahones, alertou de que a obesidade é o problema de saúde pública máis grande do século XXI e recordou que un 39,3% dos españois ten sobrepeso e un 21,6% obesidade, o que representa a metade da poboación. 

Comentarios