Preto dun terzo dos españois padece intolerancia á lactosa

O 70 por cento dos casos teñen causa xenética e non é reversible. Moitos medicamentos e comida precociñada conteñen este azucre
La mayoría de pacientes tolera hasta 12 gramos de lactosa sin presentar síntoma alguno
photo_camera La mayoría de pacientes tolera hasta 12 gramos de lactosa sin presentar síntoma alguno

A intolerancia á lactosa é un trastorno provocado por un déficit da lactasa que afecta a preto dun terzo dos españois, e no 70 por cento dos casos está provocada por causas xenéticas, o que fará que se manteña para sempre.

A aparición máis frecuente adoita ocorrer tras o período de lactación, segundo recoñeceu o xefe de Servizo de Aparello Dixestivo do Hospital Universitario de Madrid, Félix González Rodríguez, xa que nese momento "comeza unha perda progresiva da produción de lactasa e, xa que logo, unha perda gradual da capacidade de dixerir a lactosa".

Natalia López-Palacios indica que, para os casos de intolerancia por causas xenéticas, "non existe curación porque o individuo non recupera a encima e os síntomas só alívianse coa suspensión dos lácteos"

Nestes casos, é habitual que ao cumprir os vinte anos moitos adultos mostren xa algún grao de intolerancia e, ao tratarse dunha causa congénita, "non existe curación porque o individuo non recupera a encima e os síntomas só alívianse coa suspensión dos lácteos", engadiu Natalia López-Palacios, experta neste trastorno do mesmo hospital.

Menos frecuente é a intolerancia á lactosa que se produce por causas secundarias relacionadas cunha agresión da mucosa intestinal. Estes casos poden aparecer tras un episodio agudo de diarrea, tras o tratamento con antibióticos ou con quimioterapia ou tras cirurxía do intestino delgado.

Tamén pode darse en pacientes celíacos ou con enfermidade inflamatoria intestinal. "Nestes casos, a intolerancia adoita ser temporal e reversible. Os síntomas melloran cando se trata a causa ou a enfermidade que condicionou a súa aparición", subliñou a especialista.

Aínda que existen diferentes graos de intolerancia e non todas as persoas que presentan este trastorno reaccionan da mesma forma, aínda inxerindo a mesma cantidade de lactosa, os síntomas máis frecuentes son dor abdominal, gases, retortijones, enrojecimiento perianal, hinchazón abdominal, feces pastosas ou diarrea, defecación explosiva ou náuseas.

SÍNTOMAS. En recentemente nados e bebés os síntomas son os mesmos que no adulto. Con todo, subliñou González Rodríguez, a estas idades "é importante distinguir se se trata dunha intolerancia á lactosa ou dunha alerxia á proteína do leite de vaca".

Os síntomas máis frecuentes son dor abdominal, gases, retortijones, enrojecimiento perianal, hinchazón abdominal, feces pastosas ou diarrea, defecación explosiva ou náuseas

Esta última adoita afectar a nenos que aínda non cumpriron os 3 anos e entre os síntomas atópanse algúns típicos da alerxia como erupción cutánea con picor, sibilancias, moqueo ou tose. Ademais, esta alerxia alimentaria desaparece na maioría dos casos cando o neno crece.

En canto ao diagnóstico, o método máis utilizado é o test de hidróxeno expirado, que consiste en inxerir unha cantidade determinada de lactosa. Se hai un aumento de hidróxeno medido no alento significa que a lactosa non foi dixerida e, xa que logo, confírmase o diagnóstico.

DIETA RESTRITIVA. Tras confirmar a intolerancia, ambos os expertos coinciden en que, máis que unha dieta restritiva, o recomendable é reducir a inxesta de lactosa, xa que a maioría dos pacientes tolera ata 12 gramos sen presentar síntomas.

Isto dependerá, en calquera caso, do grao de intolerancia, e recordan que moitos alimentos precociñados e incluso medicamentos poden incluír lactosa na súa composición.

Tamén se poden usar suplementos orais con lactasa para mellorar a dixestión e reducir os síntomas pero, segundo adviertió González Rodríguez, estes poden alterar o sabor da comida, sobre todo no caso dos doces, e é mellor utilizalos esporadicamente.

Comentarios