A Ocu advirte de que se venden anchoas do Cantábrico sen selo

O único requisito obrigatorio para comercializar a anchoa baixo esa denominación é que esta corresponda á especie 'Engraulis encrasicolus'

Anchoas.
photo_camera Anchoas.

A Organización de Consumidores e Usuarios (Ocu) advertiu de que é posible atopar conservas de anchoas, que se denominan "do Cantábrico", pero cuxa materia prima pode ser capturada en augas diferentes a este mar.

A Ocu advertiu desta situación que se produce porque, a pesar de que as anchoas do Cantábrico son moi valoradas e recoñecidas, esta conserva non conta cunha indicación xeográfica protexida.

A organización cre que o consumidor se atopa ante unha situación de descoñecemento e confusión ante este produto e que, do mesmo xeito que ocorre coas anchoas frescas, nas que é obrigatorio especificar de onde proceden, consérvalas deste peixe tamén deberían estar obrigadas a indicar a súa orixe.

Esta petición enmárcase na campaña #EatOriginal, a través da que Ocu, xunto con outras organizacións europeas, esixe á Comisión Europea que se informe claramente do lugar de orixe dos alimentos e que esta apareza na etiquetaxe, independentemente de que sexan frescos ou procesados.

Agora, para que unha conserva de filetes de anchoa sexa comercializada baixo a denominación "do Cantábrico", o único requisito obrigatorio é que esta corresponda á especie 'Engraulis encrasicolus', aínda que sexa capturada nas costas de Marrocos ou elaboradas nunha fábrica de Madrid.

Esixen á Comisión Europea que se informe claramente do lugar de orixe dos alimentos e que esta apareza na etiquetaxe, independentemente de que sexan frescos ou procesados

Nin sequera é obrigatorio especificar o nome da especie concreta da anchoa na etiquetaxe, segundo a organización, polo que os consumidores teñen difícil comprobar que produto están a comprar e incluso corren o risco de pagar un prezo moi alto por unha anchoa que en realidade é de calidade inferior.

Aínda así, tras analizar quince latas de anchoas "do Cantábrico" de diferentes marcas, a Ocu comprobou que todas elas, incluso as que non especificaban a especie na etiquetaxe, eran da especie 'Engraulis encrasicolus', polo que todas elas cumpren coa normativa vixente.

Para salvar esta situación, tanto Cantabria como País Vasco crearon selos de calidade máis esixentes, tanto coas zonas de pesca como co lugar de elaboración de consérvaa.

Para levar este selo, no caso da anchoa do Cantábrico do País Vasco non só esíxese que sexa 'Engraulis encrasicolus', senón que ten que ser capturada na zona habitual de pesca da flota artesanal vasca de baixura e as conservas elaboradas cento por cento no País Vasco. Pola súa banda, o selo de calidade de Cantabria (voluntario) esixe que, ademais de que sexa desa especie, todo o proceso de escaldado, corte, escurrido, fileteado, aceitado e peche do envase sexa realizado nunha conserveira situada nesa comunidade.

Neste caso, a zona de captura é máis ampla, e abarca o Atlántico nordés, o mar Mediterráneo e o Atlántico centro-este. 

Comentarios