A cervexa celebra o seu propio Día Internacional nun estado de graza

Como vén sendo habitual desde o 2007 o primeiro venres de agosto, cando o clima dispara o seu consumo, é a data elixida para homenaxear a este produto e a toda a xente que o "proporciona".
Un hombre ataviado con el tradicional traje bávaro se bebe una cerveza
photo_camera Un hombre ataviado con el tradicional traje bávaro se bebe una cerveza

Aínda que é unha das bebidas fermentadas máis antigas da humanidade, tivo que esperar ata 2007 para ter o seu propio día internacional. Agora o primeiro venres de agosto, cando o clima dispara o seu consumo, é a data elixida para homenaxear á cervexa e a toda a xente que "a proporciona".

"É un día para que os amantes da cervexa de todas partes fagan un brinde polos nosos cervexeiros e para regocijarse na grandeza desta bebida". Con esta filosofía Jesse Avshalomov e Evan Hamilton lograron en 2007 a proclamación do Día Internacional da Cervexa, que desde 2012 celébrase o primeiro venres de agosto.

Unha data que chega coa boa climatoloxía dos meses estivais, cando a cervexa toca os picos máis altos de consumo, xa de seu elevado todo o ano, o que demostra que vive momentos de graza.

CONSUMO. Segundo o informe de 2015 da asociación Cervexeiros de España, as vendas desta bebida creceron un 3 % con respecto a 2014, o maior aumento que viviu o sector desde 2006 e tras un estancamento do mercado durante os anos máis duros da crise.

Os españois consumiron máis de 47 litros deste brebaje per cápita o ano pasado e, como "a cervexa e a hostalería" van da man, foi en bares e restaurantes onde se bebeu o 64 % do total no noso país, sendo Andalucía, o sur de Estremadura, Ceuta e Melilla as zonas á cabeza das vendas.

ELABORACIÓN. En España non só se consome, tamén se elabora: os 33,3 millóns de hectolitros das compañías asociadas o pasado ano mantiveron ao país no cuarto posto de produtores na Unión Europea.

Unha familia, a da cervexa e os cervexeiros, que non deixa de crecer, xa que, ás grandes compañías produtoras, vanse sumando aos poucos pequenas empresas artesanais, máis de 300 en total, segundo os datos da Asociación Española de Cervexeiros Artesanais Independentes (AECAI).

"A cervexa artesá chegou para quedar, non é unha moda", declarou o seu presidente, David Castro, durante o Primeiro Festival Internacional da Cervexa Artesá Beerfest Costa do Sol, que se celebrou o pasado xuño en Torremolinos (Málaga) e que reuniu a produtores nacionais e internacionais.

Loura, morena, negra, sen alcol, sen gluten, artesanal ou incluso envellecida en barrica de viño, como a logroñesa Mateo e Bernabé, ou ben en forma de innovador cóctel, no Día Internacional da Cervexa pódese brindar con calquera delas.

Comentarios