miércoles. 17.07.2019 |
El tiempo
miércoles. 17.07.2019
El tiempo

As intoxicacións alimentarias en nenos multiplícanse no verán

Os ovos son un dos alimentos que máis casos de salmonelose producen en España. EP
Os ovos son un dos alimentos que máis casos de salmonelose producen en España. EP

O incremento das temperaturas favorece a proliferación de microorganismos nos alimentos

As intoxicacións alimentarias en nenos "multiplícanse" durante o verán debido a que se come máis fóra do fogar e o incremento das temperaturas favorece a proliferación de microorganismos nos alimentos, segundo advirte a Sociedade Valenciana de Pediatría (SVP).

As intoxicacións alimentarias prodúcense pola inxesta de alimentos contaminados por bacterias ou as súas toxinas, virus ou parasitos, cuxos efectos daniños no organismo poden ser importantes. "Hai que ter especial coidado coas comidas estivais ao aire libre, xa que non sabemos en que estado poden atoparse os alimentos, pois ao sacalas de casa rómpese a cadea de frío e existe máis risco de intoxicación alimentaria", recorda o presidente da SVP, Luís Carlos Blesa.

REFRIXERACIÓN. Nesta época é frecuente que moitas familias realicen máis comidas na praia, o campo ou a piscina. "É habitual pasar o día fóra de casa e levar a comida, pero hai que ter en conta que as altas temperaturas fan complicado manter refrixerados os alimentos de forma adecuada, o que incrementa os riscos de toxicidade", recorda.

Entre as intoxicacións e infeccións máis frecuentes no verán destacan as gastroenterites, producidas por bacterias ou as súas toxinas. Segundo a Sociedade Española de Endrocrinoloxía e Nutrición, calcúlase que estas intoxicacións afectan cada ano en Europa a uns 40.000 casos e causan 3.300 hospitalizacións e, en casos puntuais, incluso a morte.

No caso da salmonelose, unha das máis coñecidas, "prodúcese por diversas especies de bacterias do xénero "Salmonella", vinculadas coa temperatura excesiva na conservación de alimentos procedentes de aves, carnes, e incluso froitas e verduras, ou á falta de lavado destas últimas". "No entanto, son os ovos e as receitas de comidas que se realizan con eles, unha das causas que máis casos de salmonelose producen en España", subliña o doutor.

HIDRATACIÓN. "Este tipo de problemas de saúde poden derivar en episodios de diarrea, febre, dor abdominal e de cabeza, vómitos, náuseas, debilidade e malestar xeral, que poden chegar a danar a saúde dos nenos. Por iso, se os síntomas perduran e non remiten con medidas habituais -hidratación adecuada, especialmente con soros de rehidratación oral, consellos dietéticos sinxelos, repouso e antitérmicos, segundo os casos- acúdase ao pediatra, de forma programada ou urxente, segundo a intensidade de cada caso en concreto", advirte sobre a gravidade deste tipo de cadros.

No entanto, insiste en que esta situación tamén pode xerarse no fogar se a familia non mantén unha refrixeración adecuada das comidas ou se non se lavan de xeito correcto os alimentos antes de cociñalos ou inxerilos. Segundo un informe da Organización de Consumidores, máis do 50% destas intoxicacións ten a súa orixe en alimentos preparados en casa.

As intoxicacións alimentarias en nenos multiplícanse no verán
Comentarios