Un estudo asocia o consumo de bebidas azucaradas e o aumento de risco de cancro

A investigación fai referencia tanto a bebidas con azucres engadidos como aos zumes naturais
Pajitas en un refresco. PIXABAY
photo_camera Pajitas nun refresco. PIXABAY

Unha dieta rica en  bebidas cun alto contido de azucre, xa sexa engadido ou natural, como os zumes de froita, está asociada a un aumento do risco de padecer cancro, segundo un estudo do Instituto Catalán de Oncoloxía (ICO) e o Instituto de Investigación Biomédica de Bellvitge (Idibell).

A investigación, publicada na revista The Nutrients, analizou os resultados de 67 estudos observacionales publicados ata o mes de xuño do ano 2020 e confirma a asociación entre unha dieta rica en bebidas azucaradas e o aumento do risco de desenvolver un cancro de mama, próstata, colorrectal e páncreas, explicou este martes o Idibell nun comunicado.

"Co fin de explorar o rol das diferentes bebidas azucaradas na carcinoxénese, o noso estudo investigou estas asociacións de forma separada polo consumo dos diferentes tipos de bebidas azucaradas (refrescos azucarados, zumes de froita e bebidas lixeiro) e por tipo de cancro", afirmou o xefe do proxecto e investigador da Unidade de Nutrición e cancro Ico-IdibelI, Raul Zamora-Ros.

Os resultados do novo estudo mostran unha asociación directa entre o consumo elevado de bebidas azucaradas (refrescos) e o aumento do risco de padecer cancro de mama, próstata, colorrectal e páncreas.

Así mesmo, ao avaliar os zumes de froita tamén se observou un aumento do risco nas mesmas localizacións tumorais que para as bebidas azucaradas, mentres que as bebidas lixeiro só foron asociadas cun maior risco de cancro de páncreas.

"Este estudo apoia as recomendacións dietéticas máis actuais da World Research Fund (WCRF) de limitar o consumo das bebidas azucaradas para a prevención do cancro e sensibilizar aos consumidores sobre a súa baixa calidade nutricional e a súa alto contido en azucre. Así pois, recomendamos a substitución das bebidas azucaradas por auga potable, da billa ou embotellada, e infusións sen azucre como principal fonte líquida para a hidratación corporal", sinalou Zamora-Ros.

O investigador tamén subliñado que debe priorizarse o consumo de froitas enteiras antes que os zumes: "Isto favorecerá o consumo adecuado de nutrientes esenciais, reducirá a inxesta excesiva de azucres e calorías baleiras e, xa que logo, axudará a previr o risco de sufrir enfermidades cardiometabólicas e cancro". 

Comentarios