Un estudo asegura que o consumo moderado de cervexa pode previr o Alzheimer

O equipo de investigación demostrou que a inxesta desta bebida revertía a neurotoxicidade do aluminio, factor de risco da enfermidade

Los beneficios del consumo moderado de cerveza ya fueron analizados con anterioridad en diferentes estudios. AEP
photo_camera Os beneficios do consumo moderado de cervexa xa foron analizados con anterioridade en diferentes estudos. AEP

O consumo moderado de cervexa pode previr o desenvolvemento da enfermidade de Alzheimer grazas ao seu alto contido en silicio, unha sustancia capaz de paliar os efectos neurodexenerativos inducidos pola intoxicación crónica de aluminio no cerebro.

Esta é a conclusión dun estudo dirixido pola catedrática de Toxicoloxía da Universidade de Alcalá de Henares, María José González, que se presentou na xornada de difusión dos resultados do V Simposio Internacional da Cervexa, celebrada este mércores no Edificio Paraninfo de Zaragoza.

Os beneficios do consumo moderado de cervexa, unha bebida que forma parte da dieta mediterránea, foron analizados con anterioridade en diferentes estudos, pero nesta investigación pretendíase determinar o seu efecto sobre a toxicidade de aluminio no cerebro.

Porque, segundo explicou González a Efe, este metal é un factor de risco ambiental da enfermidade de Alzheimer.

O equipo de investigación demostrou que a inxesta da cervexa tradicional, é dicir con alcol, en doses moderadamente elevadas, revertía a neurotoxicidade do aluminio, debido ao seu alto compoñente en silicio.

Estes ensaios realizáronse en animais, pero os seus resultados permiten afirmar que o consumo moderado de cervexa pode chegar a previr o desenvolvemento desta enfermidade neurodexenerativa tamén en seres humanos.

E non só o consumo de cervexa tradicional, xa que esta investigación analizou tamén o efecto desta bebida fermentada sen alcol.

"Esta tamén era capaz de contrarrestar o aluminio, pero en menor medida. Porque a cervexa con alcol ten máis silicio e, ademais, o alcol tamén favorece a acción do mesmo", remarcou.

Recomendan unha cana ao día no caso das mulleres e o dobre no dos homes

No caso da cervexa con alcol, no entanto, o consumo debe ser moderado, é dicir "unha cana ao día no caso das mulleres e o dobre no dos homes", indicou.

Pero ademais do beneficio exposto neste estudo, o consumo moderado de cervexa ten tamén outras vantaxes para a saúde, xa que, segundo comenta esta investigadora, é unha bebida "moi completa".

"Ten moitas sustancias que son antioxidantes, como os polifenoles, pero ademais ten vitaminas, minerais e lúpulo, é dicir achega moitas cousas", precisou.

Así quedou demostrado tamén no segundo traballo de investigación exposto nesta xornada: Mecanismos protectores dos polifenoles: microbiota intestinal, dirixido por Isabel Moreno, licenciada en Bioloxía e Tecnoloxía dos Alimentos pola Universidade Complutense de Madrid.

O consumo moderado de bebidas fermentadas cun alto contido de polifenoles, que no caso da cervexa provén das maltas, nun 70 %, e do lúpulo, nun 30%, está asociado cun "menor risco cardiovascular", comentou.

O consumo moderado de bebidas fermentadas cun alto contido de polifenoles está asociado con 'un menor risco cardiovascular'

Precisamente, a súa investigación centrouse en estudar se eses efectos positivos da cervexa prodúcense en parte pola acción da microbiota intestinal.

"Os polifeonoles non son máis que compostos que están na dieta e que non son dixeribles, pero que cando chegan a estar en contacto coa nosa microbiota intestinal son capaces de crear metabolitos que producen beneficios para a saúde", indicou.

A microbiota intestinal, engadiu Moreno, funciona como un órgano, capaz de comunicarse co resto do organismo mediante estes metabolitos, que chegan en parte polos polifenoles incluídos na dieta, por iso é polo que teña beneficios saudables para o resto do organismo. 

Comentarios