Como debes cociñar as patacas para evitar a acrilamida?

"Elixe dourado, elixe saúde", con esta lema Sanidade alerta dos riscos de fritir certos alimentos a altas temperaturas

 

 

La acrilamida podría ser cancerígena en altas concentraciones. AEP (patatas)
photo_camera A acrilamida podería ser canceríxena en altas concentracións. AEP

"Coa acrilamida non desentones. Elixe dourado, elixe saúde" é a lema elixido polo Ministerio de Sanidade para a campaña de concienciación aos consumidores dos riscos para a saúde que pode supor cociñar os alimentos con almidón a alta temperatura. 

Nun comunicado, Sanidade detalla que esta campaña, desenvolvida en colaboración coa Axencia Española de Seguridade Alimentaria e Nutrición (AECOSAN) pretende aconsellar sobre como cociñar para evitar altas concentracións de acrilamida nos alimentos. 

Trátase dun composto orgánico que se forma ao cociñar a altas temperaturas (máis de 120 graos) e en ambientes de baixa humidade determinados alimentos ricos en hidratos de carbono, como as patacas ou os cereais.

"Cando enfornamos, tostamos ou fritimos en exceso estes alimentos, prodúcense concentracións elevadas" desta sustancia, advirte a campaña sobre a acrilamida que, segundo algúns ensaios con animais, podería ser canceríxena en altas concentracións.

Para identificar este exceso de acrilamida, Sanidade e a AECOSAN recomendan prestar atención á cor dos alimentos fritos, tostados e empanados –patacas e os seus derivados, galletas, bolos, pan e alimentos empanados e rebozados– e evitar que tras pasar por tixolas, fornos, cazolas e tostadores, teñan un ton marrón.

Sanidade recorda que o pasado mes de abril entrou en vigor o novo Regulamento da Unión Europea que recoñece á acrilamida como un contaminante e insta ao seu control ao longo da cadea alimentaria. 

Por iso, establece medidas de mitigación obrigatorias para os operadores de empresas alimentarias (industria, catering e restauración, entre outras) e niveis de referencia para reducir a presenza de acrilamida nos alimentos. 

Comentarios