O coronavirus afecta máis ao olfacto e ao gusto dos mozos

"Vimos que non hai uns síntomas específicos das vías respiratorias altas que nos permitan distinguir a infección causada polo virus SARS-CoV-2 doutras infeccións virales"
Trabajos de investigación sobre el coronavirus. EFE
photo_camera Traballos de investigación sobre o coronavirus. EFE

Un estudo realizado en 15 hospitais españois a preto de mil pacientes revela que unha de cada cinco persoas con Covid-19 presenta alteracións de gusto e olfacto como primeiro indicio da enfermidade e que estes síntomas afectan máis a mozos e non hospitalizados.

Este estudo, no que participaron varios especialistas, membros da Sociedade Española de Otorrinolaringología e Cirurxía de Cabeza e Pescozo (SEORL-CCC), permitiu concluír que as alteracións do gusto e o olfacto son síntomas comúns á Covid-19 que afectan máis a mozas e non hospitalizados, e que se recuperan máis tarde diso que os pacientes ingresados.

Os resultados da investigación, na que participaron 989 pacientes, mostran unha prevalencia de alteración do olfacto do 53 % e dun 52 % en alteración do gusto. Ademais, un de cada cinco pacientes presenta estas alteracións como primeiro síntoma da enfermidade.

"Vimos que non hai uns síntomas específicos das vías respiratorias altas que nos permitan distinguir a infección causada polo virus SARS-CoV-2 doutras infeccións virales", explica nun comunicado a doutora Adriana Esquerdo-Domínguez, do Hospital Consorci Sanitari de Terrassa e da Unidade de AlergoRino do Centro Medico Teknon, que liderou o estudo.

"Atopamos que unha maior gravidade da Covid-19, cunha idade de máis de 60 anos, hospitalización, asócianse a menor afectación do olfacto que nos pacientes con Covid-19 ambulatorios e máis novos"

Con todo -continúa- as investigacións realizadas permiten sinalar a alteración do olfacto como un síntoma característico da Covid-19, debido a que o virus se sitúa no epitelio respiratorio, polo que pode afectar ao neuroepitelio olfatorio.

Polo tanto, unha disfunción neste sentido ou no do gusto, debe alertar na situación actual de pandemia sobre unha posible infección por SARS-CoV-2, subliñou.

Outro dos resultados que permitiu obter o estudo é que unha maior gravidade da perda do olfacto e do gusto asóciase a un menor requirimento de ingreso hospitalario. Os pacientes que precisan ser hospitalizados presentan síntomas de tose, febre e disnea de forma significativa.

"Atopamos que unha maior gravidade da Covid-19, cunha idade de máis de 60 anos, hospitalización e maiores niveis de proteína C reactiva, asócianse a menor afectación do olfacto que nos pacientes con Covid-19 ambulatorios e máis novos", asegura a doutora Esquerdo.

"En xeral prodúcese unha mellora de forma espontánea, pero nunha porcentaxe de pacientes esa alteración persiste no tempo, afectando o sabor, a calidade de vida e a seguridade"

Ademais, tamén se comprobou que o perfil de pacientes con perda grave de olfacto, ademais de ser máis novo é predominantemente feminino.

En canto á mellora e recuperación do sentido do olfacto, case o 50 % dos pacientes melloraron ás 2 semanas do diagnóstico.

"En xeral prodúcese unha mellora de forma espontánea, pero nunha porcentaxe de pacientes esa alteración persiste no tempo, afectando o sabor, a calidade de vida e a seguridade", advirte o doutor Isam Alobid, presidente da Comisión de Rinología, Alerxia e Base de Cranio Anterior da SEORL-CCC e un dos autores do estudo.

O estudo tivo lugar durante o máximo pico da pandemia co obxectivo de describir a afectación do olfacto e o gusto e foi publicado en Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology (JIACI). 

Comentarios