¿Como separar unha Oreo? A física resolve o misterio

Enxeñeiros do MIT someteron a probas a famosa galleta para dar resposta a por que toda a crema queda nun só lado cando se separa
Dos galletas Oreo. PIXABAY
photo_camera Dúas galletas Oreo. PIXABAY

A ciencia busca dar resposta ás grandes preguntas do ser humano, pero tamén pode ocuparse doutras máis cotiás como o mellor xeito de comer unha galleta de chocolate rechea de crema, para o que a reoloxía parece ter a clave.

Un novo estudo que publica Physics of Fluids analiza como virar as dúas partes dun sandwich de galletas recheas de crema, neste caso unhas Oreo, para que non rompan, e incluso establece por que o recheo queda sempre nun lado que, ademais, non sempre é o mesmo. 

A reoloxía é a parte da física que estuda os principios físicos que regulan o movemento dos fluídos, ou, dito doutra forma, a que estuda a relación entre o esforzo e a deformación dos materiais que son capaces de fluír.

O estudo realizado por un equipo do Instituto Tecnolóxico de Massachusetts (MIT) caracterizou o fluxo e a fractura das galletas e viu que a crema, cuxa textura reolóxica é oficialmente "branda", tende a pegarse ao lado da galleta. Confirma así o que moitos consumidores comproban empiricamente, é dicir, que ao separar as dúas galletas a crema queda só nunha. 

O proceso de fabricación pode ser a causa de que a crema quede sempre nunha das obleas

O equipo puxo as galletas nun reómetro para medir a torsión necesaria para separalas e como se distribuiría a crema. A autora principal, Crystal Owens, consideraba que se se viraban de forma perfecta o recheo repartiríase entre ambas as superficies, pero "case sempre" queda todo nun lado.

A explicación pode estar na forma en que se fabrican as galletas ou en como se orientan durante o envasado, pois as dunha mesma caixa "adoitaban seguir a mesma tendencia e variaban dunha caixa a outra, posiblemente debido ás diferentes condicións de almacenamento", indicou.

"Os vídeos do proceso de fabricación mostran que colocan a primeira oblea, logo dispensan unha bóla de crema nesa oblea antes de colocar a segunda oblea enriba", di Crystal Owens, candidata a doutoramento en enxeñería mecánica do MIT que estuda as propiedades dos fluídos complexos. "Aparentemente, esa pequena demora pode facer que a crema se adhira mellor á primeira oblea". 

Os investigadores tamén mediron o torque requirido para abrir unha Oreo e atoparon que é similar ao necesario para virar o pomo dunha porta e aproximadamente 1/10 do que se necesita para abrir un tapón de botella. 

Os investigadores deseñaron un 'oreómetro' imprimible en 3D

Hai moitas formas para comer este tipo de galletas. Poden incluso atoparse tutoriais en internet, e a máis famosa sería viralas en direccións opostas para que a crema quede nunha delas e comelas por separado.

A mellor forma de separar limpamente as galletas depende, segundo o estudo, da velocidade de rotación. Se se viran con rapidez "necesitarase máis esforzo e máis tensión para separalas", dixo Owens, polo que recomenda facelo "un pouco máis amodo".

O estudo do equipo non é só unha doce distracción da investigación básica. Tamén é unha oportunidade para facer que a ciencia da reoloxía sexa accesible para outros. Con ese fin, os investigadores deseñaron un 'oreómetro' imprimible en 3D, un dispositivo simple que agarra firmemente unha galleta Oreo e usa centavos e bandas elásticas para controlar a forza de torsión que vira progresivamente a galleta para abrila. 

Comentarios