Así serán os eventos de masa este verán: sen fumar nin beber e con máscara

Sanidade actualiza o documento marco: o aforamento podería ser de ata 10.000 persoas en comunidades no nivel de nova normalidade
Dos personas presentan un certificado de vacunación para asistir a un concierto en Israel. ABIR SULTAN
photo_camera Dúas persoas presentan un certificado de vacinación para asistir a un concerto en Israel. ABIR SULTAN

Os bos datos epidemiolóxicos e a chegada do bo tempo traen da man a celebración de eventos multitudinarios, como os festivais de música, nos non se poderá comer, beber nin fumar, tampouco vapear, e o uso da máscaras será obrigatorio.

Así consta na nova actualización do documento Actuacións de resposta coordinada para o control da transmisión de covid-19, á que tivo acceso Efe e no que o Ministerio de Sanidade e comunidades levan tempo traballando.

A actualización do chamado semáforo da Sanidade prioriza a consideración da incidencia acumulada a sete días fronte á de catorce. E farao en situacións nas que o nivel de transmisión increméntese, co fin de guiarse na avaliación do risco utilizando "indicadores máis sensibles", que permitan detectar de forma rápida cambios na tendencia para poder escalar de forma inmediata as medidas de control.

No entanto, en ocasións nas que a porcentaxe de ocupación de camas de Uci sexa baixo, pero outro indicador relacionado, como a taxa de ocupación de camas nestas unidades por 100.000 habitantes sexa elevado, recomenda o uso preferente do indicador a 14 días.

O documento inclúe un anexo cunha serie de recomendacións para a organización de eventos –actividades culturais, relixiosas, festivais, conferencias ou calquera outro tipo de máis de 1.000 asistentes– en condicións de seguridade.

O texto establece a posibilidade de que nalgúns destes eventos e tras acordo da autoridade sanitaria se soliciten certificados de vacinación, de recuperación ou de estar libre da infección activa; non se aconsella a toma de temperatura nin os arcos de descontaminación.

Segundo o nivel de alerta da provincia onde se vaia a desenvolver, incorpora distintos consellos sobre distancia de seguridade, uso de máscara, escalonamiento de entradas e saídas, control de desprazamentos internos e acondicionamento ambiental e ventilación (en espazos pechados).

Tamén de sectorización, trazabilidad, entrega de follas informativas e de sinalización, así como medidas de limpeza, hixiene e desinfección.

NORMAS COMúNS. Nos dous niveis máis altos de risco dun total de 5, nos que se superan unha incidencia acumulada de máis de 125 casos por cada 100.000 habitantes a 14 días, propón non celebrar estas actividades.

Mentres, nos outros tres, expón prohibir fumar, consumir outros produtos do tabaco e consumir cigarros electrónicos na área destinada ao público tanto en eventos ao aire libre como pechados. Nestes últimos aconsella sempre a ventilación natural e, de non poderse, a forzada ou mecánica.

Ademais de fumar, e con carácter xeral, na área destinada ao público non se permitirá a venda nin o consumo de alimentos e bebidas (excepto auga, que se facilitará en distintos puntos do recinto); só excepcionalmente poderase a través dun sistema itinerante para os asistentes cando o público permaneza sentado.

No entanto, poderanse habilitar áreas específicas acoutadas e separadas da área destinada ao público, que deben ser diferenciadas, debidamente dimensionadas e nas que se terán que cumprir as medidas propias dos establecementos de hostalería e restauración.

E tamén reforzar a vixilancia do cumprimento da obrigatoriedade do uso de máscara durante a permanencia no evento (incluída área de aseos), así como nos momentos de entrada e saída do mesmo nos que se comprometa a distancia de seguridade.

Outras das medidas comúns aos niveis máis baixos de risco son o establecemento de franxas horarias para o acceso graduado por zonas e sectores, comezando por aqueles máis afastados da saída e viceversa para a saída do público.

Haberá que sinalizar as rutas para manter os distanciamentos e evitar aglomeracións e un uso controlado dos espazos comúns baixo estrito control do persoal do evento.

Adoptaranse medidas para evitar posibles aglomeracións; a zona de baños e hostalería, debidamente sinalizados, debe estar delimitada e ter unha marxe de separación coa zona de realización do evento.

NORMAS DE AFORAMENTO E SECTORIZACIÓN DIFERENTES. O documento detalla as regras de aforamento en función non só do nivel de risco, senón tamén se o evento é ao aire libre, de pé ou sentado:

  • Nova normalidade: en espazos ao aire libre e de pé, o aforamento máximo é do 50%, garantindo unha superficie útil por cada acode usuaria de 1.5 m2.

De estar o público sentado, o aforamento non excederá o 75% cunha distancia de polo menos 1 metro. Se se permite o consumo de bebidas e comida o aforamento será dun máximo de 50% e a distancia interpersoal de 1,5 metros.

En ambos os casos, o número de asistentes non pode superar os 10.000, tamén en modalidades mixtas, con público sentado e de pé.

Os eventos pechados terán un aforamento do 75% e unha distancia entre asistentes de polo menos 1,5 metros se non se deixa comer ou beber; en caso contrario, o aforamento redúcese á metade e a distancia amplíase a 2 metros. Ao máximo poderán acudir 5.000 persoas sentadas.

  • Nivel 1: Neste caso o aforamento queda reducido á metade e a distancia aumenta a 2,25 metros ao aire libre e en modalidade de pé, cun máximo de 5.000 participantes.

De ser sentado, son as mesmas normas que na nova normalidade, salvo polo máximo de asistentes, sempre de 5.000, que vale tamén para as modalidades mixtas.

En actividades pechadas, o aforamento será do 75 % cun máximo de 2.500 persoas se se garante unha separación entre os asistentes ou grupos de asistentes de polo menos 1,5 metros non permitindo o consumo de bebida ou comida.

  • Nivel 2: O número de asistentes non poderá superar os 2.500 ou o 30% do aforamento, garantindo unha superficie útil por cada acode usuaria de 3 m2 se son ao aire libre e de pé.

Cando o público estea sentado pode aumentarse ao 50% da capacidade se se garante unha separación de polo menos 1 metro e non se permite o consumo de bebida ou comida na zona de púbico; se se permite, deberá ser de non máis do 30 % do aforamento cunha distancia interpersoal de 1,5 metros.

De ser baixo teito, o aforamento tamén se reduce á metade cun máximo de 1.000 asistentes que deberán gardar polo menos 1,5 metros de distancia sen que poidan consumir bebida ou comida.

Comentarios