Triacastela deseña un novo produto turístico de natureza e gastronomía

O Concello promociona unha ruta e tres produtores crean unha cesta de sabores "artesanais"
Participantes en la ruta realizada ayer en Triacastela, delante del centenario castaño de Ramil.
photo_camera Participantes na ruta realizada este sábado en Triacastela, diante do centenario castaño de Ramil. JOSÉ M. SALGADO

O proxecto Camiños de Identidade, que se desenvolveu no concello de Triacastela e outros catro de Galicia subvencionado polo programa O Teu Xacobeo, permitiu deseñar neste municipio lucense do Camiño Francés un novo produto turístico baseado na súa natureza, con especial atención aos castiñeiros centenarios, e na gastronomía local.

Como primeiro paso, tres produtores da zona uníronse para crear unha cesta con embutido da Avoa Delfina, queixo de Casa López e mel de Albaroque, baixo a denominación de em <>Sabores artesanais de Triacastela.

A alcaldesa, Olga Igrexas, mostrou o seu desexo de que se adhiran a este proxecto máis produtores e incorporar outro tipo de alimentos como poderían ser as castañas.

Sobre esta base, haberá que traballar agora na difusión do produto, a forma de comercialización e, se é posible, na consecución no futuro dunha marca rexistrada co nome de em <>Sabores artesanais de Triacastela.

Así o explicou onte Erea Viz, unha das socias da cooperativa Amarelas, promotora destes Camiños de Identidade, quen participou nunha charla xunto aos produtores Juan José Fernández e Yolanda Cela, de mel e embutidos, respectivamente.

No deseño deste produto turístico, a gastronomía vai moi ligada á natureza. "Porcos, cachenas, abellas e persoas levan séculos alimentándose dous castiñeiros", sinalou Erea Viz, quen apreciou unha "clara e forte vinculación" entre a poboación de Triacastela e estas árbores.

O máximo expoñente dos castiñeiros, con máis de 800 anos de vida, atópase no núcleo de Ramil. Para dar a coñecer este e outros exemplares, onte tivo lugar unha ruta de sendeirismo á que se anotaron ao redor de 40 persoas, a cal partiu de San Mamede e pasou por Ramil, uníndose ao trazado do Camiño Francés.

O veciño Pedro Pardo, gran coñecedor da zona, foi o encargado de ofrecer aos participantes unhas explicacións sobre as singularidades dos lugares polos que discorreu este traxecto.

Segundo expuxo, pasaron pola capela de San Mamede, unha fonte de augas ferruginosas e dúas "alvarizas", unha das cales podería ser explotada a curto prazo. Os camiñantes achegáronse tamén ata a antiga fábrica da luz, a vivenda que acolleu a escola de nenos de Triacastela, a chamada Casa dá Tulla (para a recollida de rendas do mosteiro de Samos), ou a igrexa de Triacastela.

A alcaldesa indicou que o Concello promocionará este percorrido. Segundo dixo, a ruta de San Mamede foi acondicionada hai uns meses e solicitáronse axudas para ampliala nun futuro próximo e convertela en circular.

A xornada de onte completouse cunha comida e a proxección dun pequeno vídeo para difundir os recursos de Triacastela.

Comentarios