Terra Brava elabora dúas crianzas cuxa distribución chegará a Estados Unidos

A única adega do Incio, nacida no ano 2012 da man de Breogán Rodríguez, persegue unha produción "o máis natural posible" e respectuosa co medio ambiente

Breogán Rodríguez de la bodega Terra Brava de O Incio. AEP
photo_camera Breogán Rodríguez da adega Terra Brava do Incio. AEP

A adega Terra Brava do Incio dará este ano un paso máis no seu proxecto ao sacar ao mercado dous viños crianza, que non só se distribuirán en Galicia senón tamén en Estados Unidos. Lagar do Breo e Xastre son os nomes dos novos caldos, que nacen cun pan debaixo do brazo ao recibir xa dúas medallas de ouro na guía de viños, destilados e adegas de Galicia que elabora Luis Paadín, afirma o seu responsable.

Breogán Rodríguez é o propietario desta adega, que abriu as súas portas no ano 2012 na capitalidade do Incio, a súa terra natal, converténdose en pioneiro na comarca de Sarria nesta actividade orientada ao comercio.

As viñas coas que elabora os seus caldos ocupan preto de tres hectáreas en Doade (Sober), en plena Ribeira Sacra, aínda que o feito de ter as instalacións no Incio impide que forme parte desta denominación de orixe.

Os seus caldos obtiveron sucesivos premios na guía de viños, destilados e adegas de Galicia de Luis Paadín

Ao longo destes anos, o mozo emprendedor foi avanzando no seu proxecto de viticultura. Comezou comercializando o viño novo Terra Brava, do que chegou a vender un máximo de 12.000 botellas anuais e o cal tamén foi cultivando sucesivos premios na guía de Paadín, o último deles na máis recente edición.

"Temos capacidade para chegar ás 20.000 botellas, pero dependemos moito do tempo, que está a cambiar", comenta o empresario. De feito, nos últimos anos, granizadas, secas e brotes de mildiu fixeron madeixa nunha produción que esta tempada se verá reducida á metade pola influencia destes factores.

Sen renunciar ao Terra Brava, aceno de identidade desta adega e do cal comercializará nos próximos meses ao redor de 6.000 botellas, Breogán Rodríguez presenta agora dúas crianzas que sairán en cuestión de días ao mercado tras pasar un ano en barrica. Segundo sinala, no caso de Xastre é un mencía practicamente ao 100% cuxa produción rolda as 6.000 botellas, mentres que Lagar do Breo está composto de caiño tinto e suma mil.

FUTURO. A súa intención de cara ao futuro é seguir traballando e perfeccionando estas crianzas, nos cales ten moitas expectativas postas, mantendo o Terra Brava, o seu viño de sempre. Polo de súpeto, as dúas novidades da adega do Incio xa suscitaron o interese dunha distribuidora de Galicia (Viños Vivos) e outra de Estados Unidos (The Source Imports), que se encargará da venda do produto neste país.

Esta última empresa "está a buscar cousas especiais que se fagan por esta zona. Xa visitou as nosas viñas e confía no que estamos facendo", destaca o viticultor, quen se dedica a esta actividade desde hai xa dúas décadas.

Segundo indica, o seu proxecto pasa "por facer as cousas cada vez mellor, respectando o medio ambiente ao máximo, sen empregar herbicidas e facendo un viño o máis natural posible". Trátase dun proceso "totalmente artesanal, de xeito que pisamos o viño e non usamos máquina ningunha", engade Breogán Rodríguez, quen asume en primeira persoa a maior parte deste traballo.

Dentro desta premisa de respecto ao medio ambiente, desde o pasado ano e ata esta primavera experimentou nos seus viñedos con ovellas, que se encargaron para comer "a herba e fertilizar o sitio".

O seu  desexo  último  é  que  os caldos da súa adega do Incio "estean ao alcance de calquera persoa que sexa amante do viño e que vexa a expresión da uva no seu máximo esplendor".

Comentarios