O viñedo de Chantada, ameazado pola aparición do fungo black rot

Os viticultores comezaron a aplicar produtos fitosanitarios para conter a praga
Un vecino aplica sulfato en los viñedos afectados por el granizo en San Fiz. TOÑO PARGA
photo_camera Un veciño aplica sulfato nos viñedos afectados pola saraiba en San Fiz. TOÑO PARGA

As altas temperaturas e a humidade favoreceron nos últimos días a aparición dunha praga que de forma recorrente afecta os viñedos, un fungo coñecido como black rot. A súa presenza ten especial incidencia na subzona de Chantada pertencente a denominación de orixe Ribeira Sacra. Os viticultores tiveron que actuar coa aplicación de produtos para evitar danos nas súas plantacións e protexer a colleita de 2020.

O enólogo Roberto Regal indicou que estes días moita xente tivo que ir aplicar sulfato contra o black rot, actividade que está permitida durante o estado de alarma sempre que leve encima o carné de manipulador de produtos fitosanitarios.

Regal matizou que a praga afectou a zonas de Chantada, pero tamén a lugares do Saviñao, Taboada e Carballedo. Aínda así, engadiu, “a rápida reacción dúas colleteiros freou ou ataque do fungo”.

CONTENCIÓN. “Agora parece que a expansión está parada, pero foi bastante agresiva. Comezou hai 15 días”, explicou o enólogo. O black rot, di, non necesita temperaturas nin índices de humidade tan altos como o mildiu, por exemplo, e por iso desde hai varias tempadas é habitual que se converta no primeiro visitante non desexado dos viñedos.

A enfermidade caracterízase por producir un círculo gris cando a súa acción é incipiente

Este especialista en vitivinicultura explicou que nos últimos anos “é frecuente que comece a aparecer por estas datas. Case sempre é a primeira praga que temos que tratar”.

Este tipo de fungo aparece sempre que hai un nivel de humidade alto no chan e un grao de evaporación elevado. Se incuva a unha temperatura de nove graos centígrados e desenvólvese a partir dos 15.

Roberto Regal detallou que inicialmente non afecta á uva, senón ás follas da planta, aínda que se non se minimiza o seu efecto pode alcanzar a froita e acabar con ela e a colleita.

A enfermidade caracterízase por producir un círculo gris cando a súa acción é incipiente. Ao secarse o lugar afectado, a cor cambia e pasa a ser dun vermello de tonalidade similar ao que teñen as tellas.

Comentarios