Traballo dividido en grupos e material levado de casa para unha vendima segura

Os viticultores darán comezo nunhas semanas a unha colleita marcada polas medidas contra a expansión do coronavirus
2020081513483541954
photo_camera A pandemia tamén afectará á vendima na Ribeira Sacra. AEP

A natureza non se confina, polo que parece claro que a agricultura debe continuar, incluso en tempos de pandemia. A Ribeira Sacra arrincará nunhas semanas unha nova tempada de vendimas e os viticultores prepáranse para recoller a uva e, ao mesmo tempo, previr posibles contaxios de Covid-19.

A maior preocupación atópase nas adegas grandes, que requiren de importante man de obra para liberar as cepas de froito. É o caso de Regina Viarum, en Sober, onde traballan desde hai aproximadamente un mes para adaptar as medidas propostas por Sanidade nunha guía deseñada para labores agrícolas.

Susana Gulín é a técnico da adega, quen sinala que na recollida non traballarán "máis de 20 persoas". O que farán, di, será separar aos traballadores en grupos pequenos, por socalcos, e tomarlles a temperatura antes de iniciar cada xornada.

Susana Gulín, técino de Regina Viarum: "Non virán máis de 20 persoas, que se desprazarán nos seus coches propios e traerán de casa o seu material, que non terán permitido compartir"

Non serán as únicas medidas a implantar. A profesional indica que os vendimiantes "terán que traer as súas propias tesoiras de casa, igual que a comida e a auga, e non poderán intercambiar o material". Ademais, desprazaranse ata a adega "cada un no seu vehículo propio".

Susana Gulín engade que as típicas paradas para hidratarse ou comer faranse no propio viñedo, evitando acceder ao interior da adega, e as xornadas serán continuas. Fará falta máscara, polo que empezarán cedo para escapar das temperaturas máis elevadas do día.

"A clave é facer cuadrillas e dividir á xente desde o transporte ata o punto de traballo", explica. Para o enólogo chantadés Roberto Regal, a vendima vaise a resumir en tres aspectos: "medidas de seguridade, distanciamento e división". Coincide con Susana na importancia de establecer grupos de traballo e xuntarse o menos posible.

Roberto Regal, enólogo chantadés: "A chave para este ano na vendima será dividir ou traballo en grupos e non mesturar as tarefas de adega coas dá viña"

Para el, outra medida podería ser "facer vendimas de máis días ou contar con máis recurso humano", aínda que no que máis incide o enólogo é no traballo en grupos. "Non se deben mesturar as tarefas de adega coas da viña", opina Roberto Regal.

Pedro Rodríguez, de Adega Guímaro, non oculta a súa preocupación por unha vendima que tamén será distinta nun ano tan atípico e estraño como o vixente 2020. "Aínda non sabemos moi ben como facer, pero haberá que estar ben separados e usar a máscara. Seguir as medidas propias de calquera empresa", subliña.

AUTOCONSUMO. Unha gran porcentaxe de viñedos da Ribeira Sacra constitúen plantacións familiares destinadas ao consumo propio. Roberto Regal cre que para este tipo de viticultura "pode ser máis doado desenvolver a vendima".

O enólogo recomenda neste caso limitar as xornadas de colleita a un só día ou "contratar empresas que fagan ese servizo". Para os propietarios, o ideal é ao seu xuízo "non mesturarse cos traballadores ou saír menos de canas e vendimar coa familia".

Comentarios