Taboada relámbese co caldo de ósos

A edición número 28 desta celebración gastronómica reuniu a numeroso público para degustar un prato típico do municipio

Vecinos de Taboada, durante la degustación del caldo de ósos. TOÑO PARGA
photo_camera Vecinos de Taboada, durante a degustación do caldo de ósos. TOÑO PARGA

Pasadas as doce do mediodía deste domingo facíase realmente complicado atopar un bo sitio onde aparcar preto da Praza de Riazón, onde se sitúa cada ano a Festa do Caldo de Ósos de Taboada. Esta exaltación gastronómica chegou ás 28 edicións cuns 40 postos de produtos típicos e a tradicional degustación dun manxar que fai sacar peito aos veciños.

O caldo de ósos é unha receita moi particular de Taboada. "É un prato moi familiar, rico e que conseguiron facer típico", sinalou un dos habitantes de Taboada que se achegou a gozar da xornada. Él mesmo detallaba cal é o xeito de elaborar esta suculenta comida, propia do Entroido. "Faise cos ósos da soá (columna vertebral) do porco, acompañadas de patacas, garabanzos e sofrito", apuntaba un veciño. O seu compañeiro non tardou en subliñar que tamén "se lle deben botar miolos".

O caso é que se trata dun prato moi presente nas casas taboadesas, dos que se degustan en familia e que se converteu cos anos nun símbolo do municipio. Durante o pasado fin de semana, o caldo de ósos puido saborearse en calquera bar de Taboada e varios establecementos hostaleiros participaron na xornada cun menú que tiña este delicioso entrante como elemento principal.

O pregón leuno un veciño de Taboada, José David Fidalgo, membro da Irmandade Galega non País Vasco. Non cabía nin un alfinete durante a súa intervención

Tras a súa exaltación ao produto, o Concello entregou os premios aos mellores postos da mostra. O primeiro foi para as tradicionais galletas Xianas, o segundo levouno Vilosa e o terceiro caeu en mans de Laura Pazos. O accésit adxudicáronllos a Mel Ribeira Sacra, Artesanía Freixo e Grupo Valle Longo, mentres que o galardón para a mellor tapa do concurso no que participaban os negocios de hostalería caeu en mans do bar Jema.

Tras o acto chegou o momento máis esperado. Poucos dos presentes renunciaron a probar o caldo de ósos recentemente feito na carpa anexa.

Comentarios