Pasadas as doce do mediodía deste domingo facíase realmente complicado atopar un bo sitio onde aparcar preto da Praza de Riazón, onde se sitúa cada ano a Festa do Caldo de Ósos de Taboada. Esta exaltación gastronómica chegou ás 28 edicións cuns 40 postos de produtos típicos e a tradicional degustación dun manxar que fai sacar peito aos veciños.
O caldo de ósos é unha receita moi particular de Taboada. "É un prato moi familiar, rico e que conseguiron facer típico", sinalou un dos habitantes de Taboada que se achegou a gozar da xornada. Él mesmo detallaba cal é o xeito de elaborar esta suculenta comida, propia do Entroido. "Faise cos ósos da soá (columna vertebral) do porco, acompañadas de patacas, garabanzos e sofrito", apuntaba un veciño. O seu compañeiro non tardou en subliñar que tamén "se lle deben botar miolos".
O caso é que se trata dun prato moi presente nas casas taboadesas, dos que se degustan en familia e que se converteu cos anos nun símbolo do municipio. Durante o pasado fin de semana, o caldo de ósos puido saborearse en calquera bar de Taboada e varios establecementos hostaleiros participaron na xornada cun menú que tiña este delicioso entrante como elemento principal.
O pregón leuno un veciño de Taboada, José David Fidalgo, membro da Irmandade Galega non País Vasco. Non cabía nin un alfinete durante a súa intervención
Tras a súa exaltación ao produto, o Concello entregou os premios aos mellores postos da mostra. O primeiro foi para as tradicionais galletas Xianas, o segundo levouno Vilosa e o terceiro caeu en mans de Laura Pazos. O accésit adxudicáronllos a Mel Ribeira Sacra, Artesanía Freixo e Grupo Valle Longo, mentres que o galardón para a mellor tapa do concurso no que participaban os negocios de hostalería caeu en mans do bar Jema.
Tras o acto chegou o momento máis esperado. Poucos dos presentes renunciaron a probar o caldo de ósos recentemente feito na carpa anexa.