Sustentabilidade, profesionalización e innovación, retos da Ribeira Sacra

Os empresarios abordaron o futuro da comarca nun foro organizado por CEL e Xunta
El conselleiro Francisco Conde fue el encargado de clausurar el foro. A.R.
photo_camera El conselleiro Francisco Conde fue el encargado de clausurar el foro. A.R.

O futuro da Ribeira Sacra dos seus sectores produtivos pasa por manterse unidos, innovar, profundar na profesionalización en todos os ámbitos e todo iso sen perder de vista a sustentabilidade e a calidade. Así polo menos enténdeno os empresarios da comarca que participaron no Foro Think Tank Ribeira Sacra: aposta de futuro, un encontro de reflexión e traballo organizado pola Confederación de Empresarios de Lugo (CEL) e a Xunta de Galicia no marco da iniciativa Conecta Lugo.

O primeiro dos foros da provincia desenvolveuse en Ribadeo e o segundo tivo lugar este luns no balneario de Augasantas, en Pantón. Ao evento asistiron unhas 90 persoas e a CEL organizou tres debates contorna aos sectores turístico, agroalimentario e vinícola. En cada un dos encontros, tres ou catro empresarios do sector podían debater con diferentes representantes da Administración autonómica sobre os seus problemas diarios, os seus retos e como hai que abordar o futuro inmediato.

Nas tres mesas quedaron claros unha serie de elementos. De primeiras, que xamais se pode perder de vista a calidade que identifica á comarca nin a unión. Ribeira Sacra debe funcionar como un todo, en bloque, sen minifundismo. Esas dúas características deben ir "de serie" en calquera acción e, a partir de aí, hai que profesionalizarse e innovar día a día sen esquecer a sustentabilidade.

Este último termo, o de sustentabilidade, quedou exposto xa na primeira das sesións. Exerceu de moderadora Nava Castro, directora da Axencia Galega de Turismo de Galicia, e participaron Luisa Rainer, xerente do Canto dá Terra; Beatriz Pérez, socia fundadora de Máis que Románico; Alexandra Seara, do Consorcio de Turismo de Ribeira Sacra; Diego Rodríguez, de Praia dá Cova, e Martín Alemparte, do GDR Ribeira Sacra-Courel. Todos eles insistiron na urxencia de controlar a carga de visitantes que pode acoller o territorio para manter un turismo de calidade sen agredir a paisaxe.

Na segunda mesa quedou clara a necesidade das empresas locais de innovar para ofrecer produtos, servizos e formas de traballo que destaquen sobre as demais e que sirvan para fixar poboación e atraer investimento. Esta mesa contou coa participación de Xosé Lois Llamazares, coordinador xeral de Galletas Daveiga; Rocío Freire, directora de calidade, produción e I+D de Alibós Galicia; Ana Vázquez, responsable de Airas Moniz; José Luís Cabarcos, director xeral de Agacal, e Elena Polo Prieto, técnica de innovación da Axencia Galega de Innovación.

O sector vinícola foi o protagonista do terceiro encontro. Juan Luís Méndez Vermello, Ceo de Vinigalicia; Ivan Prado, xerente da Man de Prado; Rubén Moure, Ceo de Leira Cuarta, e Juan Manuel Rodríguez, presidente do CRDO Ribeira Sacra, debateron con Francisco Conde, conselleiro de Economía, Industria e Innovación. De aquí saíu a idea de grupo e unión como única forma de avanzar ante un futuro incerto.

Comentarios