Sober queda sen celebrar a Feira dá Rosca en agosto

A situación sanitaria actual impedirá a degustación gratuíta e a celebración de actos, pero si haberá rosqueiros na feira do día 12
2020072512023613112
photo_camera Degustación da Feira dá Rosca de 2018. ARQUIVO

A tradicional Feira dá Rosca de Sober tamén se verá afectada polo Covid-19. Este ano non haberá a cita soberina como tal, senón que se mantén a feira do 12 de agosto cos postos de venda ambulante, entre os que moi probablemente estarán os tres rosqueiros da localidade, pero non haberá degustación gratuíta, nin actos musicais, nin túnel do viño debido á situación sanitaria actual.

"O que imos facer é dar permiso aos rosqueiros para que poñan o posto como uns vendedores ambulantes máis. Pero non haberá actuacions musicais, nin nada adicional", segundo explica o alcalde de Sober, Luís Fernández Guitián. A degustación convértese habitualmente nun dos actos que reúne a un maior número de persoas na Praza do Concello, polo que realizalo coa situación actual dos rebrotes sanitarios faise complicado.

A Feira dá Rosca celebraría nesta edición o cuarto de século, posto que a primeira exaltación deste produto típico soberino festexouse en 1995 e desde entón non parou de crecer en canto a número de postos, a pesar de que actualmente son tres os rosqueiros e rosqueira que cocen a sobremesa segundo a receita tradicional. Moncho de Millán, Teresa Bulso e Óscar Fernández son os que manteñen a tradición. ¿O segredo? Fariña, ovos, azucre, fermento, un pouco de colorante e un chisco de sal. Toda a mestura métese ao forno e o resultado é unha rosca saborosa que adoita acompañarse con queixo.

Óscar Fernández leva 20 anos elaborando roscas, xunto á súa muller, ambos de Millán. Adoitan cocer de media "cen pezas ou sábado" e repártenas durante toda a semana. Iso si, un día normal de feira poden chegar a facer 500 roscas, aínda que asegura Fernández "o ano pasado non sabemos cantas se chegaron a facer". Este ano prevén, polo menos, poder ter o posto o día 12.

Teresa Bulso é a única rosqueira que non é nativa de Sober, senón de Quiroga, e comezou a cocer a rosca hai uns anos de xeito "autodidacta". Desde entón, participa na celebración da feira que, nesta ocasión, será bastante diferente.

Comentarios