jueves. 15.04.2021 |
El tiempo
jueves. 15.04.2021
El tiempo

Un quirogués estuda o uso de restos de lousa para aforrar auga en viñas

2021022814163473975
Dous integrantes do equipo que traballa na viña de Quiroga. EP
A iniciativa adquiriu relevancia nacional e podería axudar a reducir o uso de herbicidas

O viticultor quirogués José Manuel García Mondelo impulsou un proxecto para estudar o aforro de auga mediante o aproveitamento dos restos da lousa. A iniciativa contou desde o primeiro momento co apoio do campus lucense da Universidade de Santiago de Compostela (USC) e logo de dous anos posta en marcha ten relevancia nacional.

Mondelo comezou no verán de 2019 a colocar unha capa de lousa a pé de cepa nunha das súas viñas, na que tamén se instalou un sistema de rega por goteo. Os primeiros resultados son "esperanzadores", sinala Benjamín Rey, profesor da Escola Politécnica Superior da USC, que está á fronte do proxecto xunto a Javier Cancela. O estudo analiza o posible aforro de auga ou a redución do uso de herbicidas.

Benjamín Rey di que os datos obtidos serviranlles para ver como orientar o plan a curto prazo e ao mesmo tempo "dar solución a ese problema tan grave que son as escorias de lousa". A parcela onde colocaron este material responde mellor á rega e a cantidade de auga que teñen que empregar é inferior. Con todo, Benjamín prefire "non lanzar as campás ao voo", pois o último ano foi "moi irregular".

Sobre os fitosanitarios, Rey subliña que a capa de lousa impedirá que broten con facilidade as malas herbas, polo que se aforraría en herbicida ou poderían empregarse produtos "menos agresivos". Respecto das enfermidades que afectan as vides, como o mildiu ou o oidio, sostén que están relacionadas coa humidade ambiental e son inevitables, pero o sistema no que traballan faría á planta estar máis nutrida e ser "moito máis forte".

A idea é instalar unha estación meteorolóxica na viña de Quiroga usada agora para o estudo. Non só mediranse parámetros meteorolóxicos, senón que tamén se prestará atención á humidade do chan ou, incluso, á das follas das cepas para lograr información "máis adecuada" de face ás doses de rega.

"Imos colocar sensores a unha profundidade de 60 centímetros, dos que 10 ou 15 corresponden a capa de lousa", avanza Rei.

Unha oportunidade para as louseiras
A aplicación nas viñas podería ser unha boa saída para os cascallos de lousa que se acumulan no val de Quiroga. "O culmen do proxecto será que aumente o número de parcelas que aplican o sistema e que as empresas do sector da lousa entren nun plan máis ambicioso e no que participen de forma industrial", apunta Benjamín Rei. Neste sentido, refírese a que as louseiras comecen a picar os cascallos para o seu uso na viticultura. "Se non é cos cascallos que xa hai, polo menos poderíase evitar que sigan incrementándose", comenta.
Axudas
A iniciativa espertou o interese dun plan nacional de proxectos. Rei lamenta que a axuda "é moi pouca e apenas cobre os gastos das viaxes para ir tomar datos", aínda que non oculta a súa satisfacción porque conten co estudo para este programa e, sobre todo, por ver que ten "futuro e interese".

Un quirogués estuda o uso de restos de lousa para aforrar auga en...
comentarios