Preocupación do sector hostaleiro na Ribeira Sacra pola falta de camareiros e cociñeiros

Os empresarios non atopan profesionais para atender a clientela nin persoas interesadas en formarse no oficio

Una camarera atiende unas mesas de la terraza del Centro do Viño. L.A.R.
photo_camera Unha camareira atende unhas mesas da terraza do Centro do Viño. L.A.R.

O sector hostaleiro da Ribeira Sacra deu a voz de alarma ante a falta de persoal para atender os seus comedores e terrazas, pero tamén para traballar nas súas cociñas durante o período de verán que acaba de empezar. Así o recoñece Beatriz Vila Freire, a delegada da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería de Lugo (Apehl) na zona.

"Hai unha alta petición de postos de traballo, o nunca visto, pero o problema é que os hostaleiros non atopan nin xente formada nin tan sequera mozos que con actitude e ganas de traballar queiran acudir e ser formados no propio centro de traballo".

Vila Freire sinala que os profesionais que se forman nos ciclos medios de Cociña e Servizos de Restauración na escola de hostalería de Rosende (Sober) "marchan fóra". Non sabe os motivos, pero cre que é necesario avaliar as causas e facer "autocrítica para reverter esta situación".

Non o di abertamente, pero apunta como hándicap as condicións laborais e, sobre todo, o soldo. Na Ribeira Sacra este, polo convenio provincial do sector, un camareiro percibe ao redor dos 1.000 euros mensuais por unha xornada de oito horas e un día de descanso á semana.

Beatriz Vila avoga por poñer todos os medios necesarios para que tanto o posto de camareiro, como de auxiliar de cociña ou cociñeiro "sexa atractivo para os mozos".

Cre, ademais, que os pais destes non valoran esta profesión. "Estou convencida de que non lles gusta nin que a estuden profesionalmente nin que cheguen a formarse no restaurante ao que poidan acceder para aprender o oficio. Existe un claro problema de minusvaloración destes traballos, quizais menos na cociña, pero no sector de servizos da restauración, o de camareiro, é claro", destacou a delegada da Apehl na zona sur da provincia.

É por iso que, engadiu Beatriz Vila, un hostaleiro que atopa alguén preparado "non o solta nin con tenazas. Consénteo porque sabe que é, xunto á calidade dos produtos que ofrece, a súa carta de presentación ante o seu público, cada vez maior grazas ao crecente número de visitantes que se achegan a coñecer a comarca da Ribeira Sacra".

Tanto a xerencia do consorcio de turismo como a propia Apehl non dubidan nin un segundo en sinalar que o turismo, e por extensión a hostalería, é a grande oportunidade de negocio da Ribeira Sacra a curto prazo.

Pouco éxito da escola de hostalería
A escola de hostalería Berlarmino Fernández, en Sober, dispón dun ciclo medio de cociña e doutro de servizos de restauración. Neste curso, comezaron unha vintena de persoas no primeiro, pero só acabaron dez. No segundo, matriculáronse dez e remataron os estudos catro.

Desde o centro indicaron que estes números negativos pode deberse a que se trata de xente moi nova que chega con expectativas irreais, quedando só aqueles aos que lles gusta o oficio.

Comentarios