Un premio desde a tradición

Dajosefa, un queixo feito entre Chantada e Palas coas receitas de toda a vida, saborea o éxito no Salón Gourmets, onde foi galardoado como o mellor de España na súa categoría
José Miguel (centro) y Josefa, en Madrid, con el presidente de la Red de Pequeñas Queserías de España. EP
photo_camera José Miguel (centro) y Josefa, en Madrid, con el presidente de la Red de Pequeñas Queserías de España. EP

O seu propio nome dio todo. Chamáronlle Dajosefa, porque é ela, Josefa Vázquez Vidal, a autora da receita orixinal do mellor queixo de España de vaca nova. Así se decidiu na última edición do GourmetQuesos do Salón Gourmets de Madrid.

O produto está feito entre Chantada, onde se madura, e Palas, alí esta a quesería, e é un traballo conxunto de moitos anos entre a muller que lle presta o seu nome e José Miguel Vázquez Fortes, máis coñecido como Pingueira. Él empezou a investigar alá por 2008 como adaptar a forma tradicional de facer queixos en casa á industria. "Ou único segredo foi facer moitas probas e botarlle paciencia", explica.

Pingueira, de Chantada, e Josefa, de Palas, encaixaron. "A ela non lle gustaba ir ás feiras e que lle regateasen, entón eu propúxenlle elaborar queixo xuntos e ir eu vendelo", indicou o primeiro.

Desa unión naceu Dajosefa, aínda que aínda faltaba moito para bautizar o queixo. Aínda máis para que tivese un recoñecemento de tal magnitude.

Ao mercado

Polo ano 2015 comezaron a comercializalo, simplemente baixo o nome Queixo do país. Así chegaba ás tendas, só con esa denominación e envolvido co rexistro sanitario.

Pronto empezou a coller certa fama entre o público, así que uns dous anos máis tarde, Pingueira decidiuse a porlle un nome que o identificase. "Puxémoslle Dajosefa, porque é ela quen ou fai e me ensinou como facelo", relata.

Puxémoslle Dajosefa, porque é ela quen ou fai e me ensinou como facelo"

O gran salto traduciuse na creación dunha nova empresa chamada Fermentos Galegos. Dispón de oito persoas empregadas, das cales tres elaboran, dúas traballan en cámaras e os restantes coidan das 26 vacas retintas de cuxa leite saen os queixos.

Valoración

Pingueira está moi satisfeito polo premio recibido no Salón Gourmets. "Sempre quedas contento de que che recoñezan ou traballo", explica. Iso si, polo momento non supuxo un gran incremento nas vendas, porque "tingamos todo vendido de antes e non necesitabamos aumentar".

É bastante intenso para ser un queixo de vaca, pero suave en boca"

Este emprendedor de Chantada define o exitoso queixo Dajosefa como un produto "moi cremoso e con toques a herba que cando ou comes é case manteiga. É bastante intenso para ser un queixo de vaca, pero suave en boca".

Comentarios