Medio Rural apoia unha DOP para o aceite que se produce en Quiroga

Os trámites comezarán co envío dun amplo expediente ao Ministerio de Agricultura
El alcalde de Quiroga con productores en la sede de la Xunta para pedir la DOP. AEP
photo_camera O alcalde de Quiroga con produtores na sede da Xunta para pedir a DOP. AEP

Os trámites para que o aceite que se obtén das oliveiras centenarias do val de Quiroga conte co selo Denominación de Orixe Protexida (DOP) xa están en marcha. Así llo transmitiu o conselleiro de Medio Rural, José González, ao alcalde quirogés, Julio Álvarez, a pasada semana, pero ratificando este luns o inicio do expediente administrativo.

O anuncio do titular do departamento de agricultura da Xunta prodúcese un mes despois de que Julio Álvarez se reunise en Santiago co titular do Goberno galego, Alberto Núñez Feijóo, para mostrarlle a súa preocupación ante a falta de resposta a unha solicitude presentada en marzo.

Álvarez falou con Feijóo durante algo máis de media hora da importancia de dotar o aceite quirogués dun selo de protección de orixe protexida.

Os produtores e o alcalde reclaman desde hai anos dispoñer dun selo de calidade

En Quiroga esperan que os trámites se axilicen a partir deste anuncio de Medio Rural, que debe enviar toda a documentación ao Ministerio de Agricultura e, finalmente, á Unión Europea para que aceite de Quiroga teña o seu particular sinal de calidade. Con iso cumprirase un dos grandes obxectivos dos colleiteiros da comarca.

Polo momento, este produto é unha marca rexistrada polo Concello —cun comité que funciona como un consello regulador— ante a posibilidade de que algunhas empresas se vexan tentadas a vender aceite elaborado noutras partes de España coma se fose de Quiroga.

A administración local chegou a denunciar unha firma que adquiría as olivas en Estremadura e extraía o aceite en Xirona antes de comercializalo coma se todo o proceso se fixese nunha almazara da comarca quiroguesa con olivas autóctonas.

Unha profunda investigación por parte do CSIC
O rexurdir do aceite galego hai quen o sitúa no val de Quiroga coa recuperación de oliveiras centenarias, onde se descubriu, grazas ás investigacións do CSIC, que hai variedades autóctonas únicas, como as chamadas brava e mansa. Teñen unhas características organolépticas singulares, que acaban de ser incluídas no Banco de Xermoplasma Mundial de Variedades de Oliveira, con sede en Granada.

2.000 anos atrás
Ambas as variedades son moi abundantes no val, sendo introducidas, crese, polos romanos hai 2.000 anos, cando sacaban ouro do río Sil.

Comentarios