miércoles. 08.12.2021 |
El tiempo
miércoles. 08.12.2021
El tiempo

Unha granxa de invertebrados

Martín Barja acude con una caja de gusanos a alimentar unas gallinas. INSECTOS GALICIA
Martín Barja acode cunha caixa de gusanos a alimentar unhas galiñas. INSECTOS GALICIA
Antonio Arias, César Domínguez e Martín Barja pon en marcha un proxecto para criar insectos e vermes e aproveitar as súas proteínas na alimentación e os seus excrementos como abono. A iniciativa gañou o concurso empresarial Semente Ribeira Sacra

O ÚLTIMO proxecto gañador do concurso empresarial Semente Ribeira Sacra podería definirse como unha granxa, pero non é a típica que adoita verse por estas terras con porcos, vacas ou ovellas. Antonio Arias, César Domínguez e Martín deseñaron un modelo con vermes e insectos.

A idea é aproveitar as súas proteínas para alimentar a outros animais e incluso chegar nun futuro ao padal humano. Tamén se busca dar uso aos excrementos que producen co fin de empregalos como abono.

Esta curiosa iniciativa foi merecedora do primeiro premio, consistente en 12.000 euros, no certame levado a cabo a Monforte. "Esta axuda vén xenial para desenvolver un modelo a pequena escala nun país onde non é fácil emprender", explica Antonio Arias, un dos promotores de strong <>Insectos Galicia, como se chama a empresa, fincada na Coruña.

"Tingamos fe en quedar entre vos tres primeiros, porque é unha iniciativa moi novidosa en España, onde aínda hai unha importante barreira psicolóxica cos insectos e vos vermes", engade este arquitecto ourensán de 31 anos que se lanzou ao impulso da firma xunto a César, tamén de Ourense e que foi o seu compañeiro de piso, e Martín.

O proxecto apunta que cos insectos e vermes é posible elaborar alimentos como fariña, pasta ou incluso barras enerxéticas

O modelo. Os tres socios xogan coa idea de que os insectos "poden ser atractivos" a pesar de que nesta parte do mundo non están relacionados culturalmente coa cativa nin a gastronomía.

Con todo, e como apunta Arias, "a Organización Mundial da Saúde opina que os insectos forman parte da alimentación do futuro e segundo os seus datos xa hai dous mil millóns de persoas que viven en países onde ou seu consumo é normal".

Consciente de que insectos e vermes provocan unha importante animadversión entre moita xente, Antonio Arias chama a unha campaña de concienciación. "Con eles é posible facer fariña, pasta ou barras enerxéticas e moitos deportistas toman suplementos proteicos a base de insectos", di o emprendedor.

Europa, segundo relata, empeza a apostar por este tipo de alimentación e en países como Francia ou Bélxica "xa é posible mercar non supermercado insectos procesados para o consumo". España, recoñece, vai moi lenta.

Ademais, a cativa de vermes e insectos garante, como explica Antonio, unha maior sustentabilidade e respecto polo medio ambiente. Este tipo de granxa "consome menos auga que unha normal e vos insectos aliméntanse de produtos de descarte, polo que poderían aproveitarse vos alimentos que se tiran nos supermercados". Os estudos de Insectos Galicia apuntan que é unha proteína "máis eficiente" que a da carne ou o peixe.

Respecto dos excrementos, chamados guano, son unha especie de estiércol "que non contamina nin dá problemas ao só e ten propiedades antifúngicas e praguicidas". Arias engade que a súa utilización "mellora as colleitas".

Outro aspecto interesante a ter en conta é que gandeiros ou agricultores poderían instalar cámaras onde criar os insectos e que estes elaborasen o seu propio guano para, ao aplicalo ás colleitas, mellorar a produción. Así mesmo, os propios invertebrados poderían servir de alimento para o resto de animais dunha explotación.

Unha granxa de invertebrados
comentarios