A Estación de Enoloxía e Viticultura de Galicia (Evega) celebrou este martes en Monforte unha xornada para abordar os retos aos que se enfronta o sector vitivinícola ante o cambio climático. As temperaturas son ano tras ano cada vez máis altas e a escaseza de choivas durante meses inflúe na calidade das uvas que tradicionalmente se cultivan nun determinado territorio, como a Ribeira Sacra. Os expertos cren que o cultivo a maior altura e o uso de novas variedades son a resposta para os produtores.
O catedrático de edafología Francisco Díaz Fierros suxire que haberá que escoller uns tipos de uva que se adapten á nova situación climática, ou o que é o mesmo, a veráns máis secos do que ata agora era habitual.
EFECTOS DISPARES. Os expertos adoitan coincidir en que os efectos do quecemento global sobre a viticultura serán moi dispares segundo cada zona e apuntan a que nalgunhas incluso resultarán positivos. Este é o caso dunha investigación que tivo como eixo central a variedade mencía, uva predominante na Ribeira Sacra.
A análise concluíu que poderá cultivarse nas zonas máis altas da denominación de orixe para mitigar parte dos efectos do cambio climático. Así, na Ribeira Sacra iranse aproveitando novas zonas a medida que se fagan máis drásticos os desfasamentos atmosféricos.
A diferenza doutras denominacións de orixe de relevos máis uniformes, o escenario da viticultura na Ribeira Sacra ofrecería, pola súa peculiar orografía, importantes vantaxes con vistas ao cambio climático.
O aspecto negativo, e por extensión o da ausencia de choivas de forma regular, obrigará a que os viticultores se familiaricen con técnicas de rega ou ben trasladen os viñedos a zonas máis frescas, de maior altitude, como se recolle nunha tese doutoral realizada no Consello Superior de Investigacións científicas (CSIC) pola monfortina Iria Rodríguez Veiga.
Sinalouse, ademais, que a chamada tensión hídrica é bo para a vide, pero na súa xusta medida para unha variedade como a mencía, xa que a ausencia prolongada de auga pode parar os procesos fisiológicos da planta.
En resumidas contas, haberá que adaptarse. Será necesario analizar ano tras ano a evolución do clima na Ribeira Sacra para minimizar os efectos do aumento da temperatura e a escaseza de precipitacións cando a uva necesita auga para engordar e dispoña do grao alcohólico xusto para elaborar uns viños que se destacan por algo é pola súa frescura, non pola súa alta gradación.
RESPOSTA. Co obxectivo de coñecer aquelas variedades de uva máis resistentes fronte ao cambio climático e que poden contribuír a paliar os seus efectos, o Instituto Galego dá Calidade Alimentaria (Ingacal) puxo en marcha o proxecto "Diversidade de fermentos e de variedades de vide para a adaptación ao cambio climático en vitivinicultura" co apoio da Fundación Biodiversidade.
A Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia dispón dun banco de germoplasma que inclúe ata 67 cultivos distintos de Vitis vinifera, variedades de uva que se utilizaron co fin de investigar o seu potencial para paliar os efectos do cambio climático durante a elaboración do viño con mostos de elevada concentración de azucres e baixa acidez.
Galicia dispón de variedades útiles para afrontar as consecuencias do cambio climático. Entre elas están, dentro do ciclo longo e con acidez elevada, a "loureira" (branco) o "caíño longo", o "caíño tinto" ou o "sousón" (tinto).
Quiroga acolle un curso de cata de viño en decembro
Matrícula
As persoas que desexen participar deben inscribirse na casa da cultuira ou chamar ao teléfono 982 435 125