domingo. 23.02.2020 |
El tiempo
domingo. 23.02.2020
El tiempo

A cafetería Mánix, emblemática en Chantada, cumpre 50 anos

Dolores e Paco, que abriron o Mánix en 1970, mostran un prato coas súas típicas empanadillas. MIGUEL PIÑEIRO
Dolores e Paco, que abriron o Mánix en 1970, mostran un prato coas súas típicas empanadillas. MIGUEL PIÑEIRO
 O local diferénciase polas empanadillas e o viño, pero os donos din que a súa especialidade é "a xente"

Empanadillas, viño e clientes moi fieis son a esencia dun os negocios hostaleiros máis emblemáticos de Chantada. A cafetería Mánix cumpre 50 anos de traxectoria en plena forma. Das súas cociñas seguen saíndo tapas e moitas das persoas que entran polas súas portas fano fielmente cada día.

Francisco de la Torre —a quen todos en Chantada chaman Paco— e a súa muller, Dolores Vázquez, abriron en febreiro de 1970 no que hoxe é a Rúa Xoán XXIII, por entón un camiño sen asfaltar. Eles están xubilados e agora é o seu fillo Fran o responsable do establecemento. Naceu cinco anos máis tarde de que o Mánix empezase a recibir xente. "Moitos dos nosos clientes tivéronme no colo cando era neno e seguen vindo por aquí", relata o actual encargado.

Corrobórano os seus pais, que presumen de ter unha clientela moi fixa case desde o primeiro día. "As empanadillas están ben, pero a nosa especialidade é o trato coa xente. Sempre digo que se tes problemas cun cliente podes gañar a discusión, pero quen vai perder será o negocio", subliña Paco.

Refírese ás empanadillas por ser a receita típica da cafetería Mánix. é difícil, por non dicir imposible, atopar en Chantada a alguén que non as comera. "Entendo que iso e o viño é o que nos caracteriza", indica Fran de la Torre, que cita a adega que rexenta a familia. Por suposto, a oferta gastronómica do Mánix é moito máis ampla, pero todo negocio debe diferenciarse. Esta cafetería está moi relacionada cos dous produtos citados.

INICIOS DIFÍCILES. O matrimonio que puxo a funcionar hai medio século o Mánix recorda os inicios. Acababan de chegar de Brasil, país ao que emigraron e onde Paco xa se dedicaba á hostalería. Tamén no servizo militar na Coruña traballou como camareiro.

"Os comezos non foron fáciles. Hai que ter paciencia e, sobre todo, traballar moito", comentan Dolores e Paco. A clave, como case sempre, está na vocación. "Hai xente á que se non lle vai ben os primeiros anos pecha. Con traballo todo é posible. Ademais a min este mundo gústame. Se mañá tivese que abrir un negocio, sen dúbida sería un bar", asevera O Paco do Mánix, o outro nome co que se refiren a el os seus veciños da vila do río Asma.

Chantada cambiou moito en 50 anos, como é normal, e no Mánix, explica Fran, houbo que acometer algunha reforma que outra. Con todo, o que parece persistir desde 1970 son as calidades do local e a fidelidade duns clientes agradecidos.

A cafetería Mánix, emblemática en Chantada, cumpre 50 anos
Comentarios