Tripla vitoria de Athletic, Real Sociedade e Vilarreal

Os tres conxuntos españois gañan na Europa League. Lazio, Arsenal, Zenit e Dinamo de Kiev, a dezaseisavos
Los jugadores de la Real Sociedad celebran un gol
photo_camera Los jugadores de la Real Sociedad celebran un gol

Lazio, Arsenal, Zenit e Dinamo de Kiev convertéronse nos primeiros equipos en selar a súa clasificación para os dezaseisavos de final da liga Europa, nunha xornada na que o Everton inglés despediuse da competición tras caer goleado 3-0 ante o Olympique de Lyon. Unha eliminación que evitou o Athletic de Bilbao ao imporse por 1-0 ao Ostersund sueco, grazas a un gol aos 70 minutos de Aritz Aduriz, que remachou ás redes un balón morto na área tras un remate ao traveseiro de Raúl García. Resultado que completou o pleno de vitorias dos equipos españois, tras os triunfos do Vilarreal, que se levantou á primeira praza do grupo A ao imporse por 0-2 ao Slavia de Praga, e da Real Sociedade, que quedou a un paso da clasificación, tras derrotar por 3-0 ao Vardar macedonio.

Un billete para a seguinte rolda que se asegurou este xoves no grupo K o Lazio italiano, o único equipo da competición que conta os seus partidos por vitorias, tras vencer por 1-0 ao Niza cun gol en propia meta de Maxime Le Marchand no tempo de prolongación. Igualmente estará nos dezaseisavos de final o Arsenal, a pesar de ser incapaz de pasar do empate sen goles en Londres ante a Estrela Vermella, grazas á derrota do Bate Borisov, que caeu por 5-2 na súa visita ao campo da Colonia, nun encontro no que os bielorrusos gañaban por 1-2 aos 33 minutos de xogo.

Tampouco fallou o Zenit de San Petersburgo, que logrou a clasificación tras empatar de xeito agónico (1-1) no campo do Rosenborg noruegués, grazas a un gol do dianteiro Aleksandr Kokorin no minuto 93. Menos apuros pasou o Dinamo de Kiev, que completou a nómina de equipos clasificados para os dezaseisavos de final, tras imporse este xoves no grupo B por 0-1 ao Young Boys suízo cun tanto do centrocampista Vitaliy Buyalskiy aos 70 minutos de xogo.

Clasificación pola que deberá seguir pelexando o Vilarreal, a pesar de dar este xoves un paso de xigante cara aos dezaseisavos, ao imporse por 0-2 ao Slavia de Praga cos goles do colombiano Carlos Bacca, que abriu o marcador aos 15 minutos, e do marfileño Simon Deli, que estableceu no 89 o definitivo 0-2 en propia meta. Un curto triunfo para as numerosas ocasións das que dispuxo o conxunto castellonenco, que con este triunfo levantouse á primeira praza do grupo A con dous puntos de vantaxe sobre o Astana, que derrotou por 0-1 ao Maccabi de Tel Aviv, e tres sobre o Slavia de Praga.

Contundencia da que non careceu a Real Sociedade, que derrotou por un claro 3-0 ao Vardar macedonio, nun encontro no que, por encima do resultado, destacou o gol do defensa Alberto de la Bella, que asinou aos 69 minutos o segundo tanto do conxunto donostiarra cunha espectacular volea. Triunfo que permite aos de Eusebio Sancristán conservar a segunda posición do grupo L, con tan só un punto menos que o líder, o Zenit, e cunha vantaxe de cinco puntos sobre o terceiro, o Rosenborg.

Unha circunstancia que permitirá á Real Sociedade a posibilidade de selar a súa clasificación na próxima xornada, se os donostiarras logran sumar polo menos un punto na súa visita ao campo do equipo noruegués, ao que xa derrotaron en Anoeta por un contundente 4-0. O Milan tamén deberá espera ao seu próximo compromiso para lograr o seu billete para os dezaseisavos de final no grupo D, tras perder este xoves a posibilidade de selar a súa clasificación ao empatar 0-0 no campo da AEK de Atenas, que dirixe o español Manolo Jiménez.

Moito máis cerca estivo o Atalanta de certificar o seu pasaporte, unha clasificación que se lle escapou ao conxunto italiano no tempo de prolongación, tras encaixar aos 94 minutos o tanto do empate (1-1) do Apollon de Limasol, obra de Emiliano Zelaya, nun partido no que os transalpinos adiantáronse cun gol de penalti (m.35) do esloveno Ilicic.

Nese mesmo grupo E, o Olympique de Lyon deu un paso case definitivo cara aos dezaseisavos de final, tras golear por 3-0 a un Everton, que se despide definitivamente da competición, nun choque marcado polo susto que propiciou o xogador do Everton Cuco Martina, que tivo que abandonar en padiola o terreo de xogo tras permanecer varios minutos inconsciente por mor dun forte golpe nas costas.