A barreira Larsen C da Antártida segue agretándose

A Terra xa esgotou a súa capacidade para rexenerar por si mesma

Os expertos indican que ata finais deste ano consumiremos máis aló do que o planeta pode crear naturalmente, forzándoo e levándoo cada vez máis preto da súa propia destrución
Grieta en la plataforma Larsen C de la Antártida
photo_camera Grieta en la plataforma Larsen C de la Antártida

En 1969 o mundo consumía ao mesmo ritmo que a terra producía, unha situación que ano a ano foi degradándose por mor da sobreexplotación da terra e o mar e que provocou que en 2017 a capacidade que tiña o planeta de rexenerarse de forma sostible acabásese este mesmo mércores.

Isto quere dicir que desde este xoves ata o 31 de decembro consumiremos máis aló do que a Terra pode crear naturalmente, forzándoa e levándoa máis preto da súa destrución.

É a alerta que lanzou a ONG ambiental Global Footprint Network que cada ano mide como o 'orzamento ecolóxico anual' da Terra esgótase antes e determina o Día da Sobrecapacidad do Planeta, unha xornada que cae en 2017 no 2 de agosto, antes que calquera outro xamais rexistrado.

Esta xornada calcúlase comparando o consumo total anual da humanidade (pegada ecolóxica) coa capacidade da Terra de rexenerar nun ano os recursos naturais renovables (biocapacidade).

En 1969, o planeta vivía en harmonía co uso que as persoas faciamos del.

En 2007, cando os científicos comezaron a medir a pegada ecolóxica dos humanos sobre a Terra, a data en que os recursos comezaban a consumirse 'de prestado' retrocedera ata o 19 de decembro, é dicir durante 12 días consumiamos máis do que o planeta podía dar.

Ata que hoxe en día son cinco meses. 150 xornadas nas que consumiremos máis do que a Terra pode producir para rexenerarse en consonancia coa súa capacidade natural e, polo tanto, de xeito sostible.

Ao sobreexplotar o planeta, provocamos deforestación, seca, escaseza de auga, erosión do chan, perda de biodiversidade e incremento do dióxido de carbono na atmosfera.

Como sucede isto? Porque os humanos pescamos máis do que deberiamos, cultivamos máis do necesario, tallamos demasiados bosques e emitimos máis dióxido de carbono do que as árbores dispoñibles poden absorber, advirte a organización.

De feito, as emisións de carbono representan o 60 por cento da pegada ecolóxica da humanidade.

Se as emisións se cortasen pola metade, o Día da Sobrecapacidad da Terra atrasaríase 89 xornadas, é dicir case ata novembro.

Outra opción sería reducir á metade o malgasto de comida, o que provocaría, segundo a ONG, que o Día da Sobrecapacidad da Terra atrasaríase 11 xornadas, e se tivésemos unha dieta menos proteica, o 'Día' postergaríase 31 xornadas.

Un terzo da comida producida no mundo para consumo humano –1.300 millóns de toneladas anuais– malgástase, cando representa un 9 por cento da pegada ecolóxica mundial.

Outros ámbitos que determinan a pegada ecolóxica son o xeito en que construímos e xestionamos as nosas cidades –transporte público, uso de sistemas de calefacción ou aire acondicionado– e a cantidade de poboación. Se unha de cada dúas familias tivese un fillo menos dos que ten actualmente, en 2050 habería mil millóns de persoas menos.

Comentarios