Portomarín tamén sabe de viños

Sandra Rodríguez acaba de presentar, con moi boa acollida, o seu primeiro caldo, Briana, adscrito á denominación Ribeira Sacra
Sandra Rodríguez, delante del furancho con una de las primeras botellas salidas de su bodega
photo_camera Sandra Rodríguez, delante del furancho con una de las primeras botellas salidas de su bodega

Se hai algún produto do que presume Portomarín é da súa rica augardente, á que se lle dedica ata unha festa anual que cumprirá nuns días unha nova edición, pero os seus veciños tamén saben elaborar moi bos viños. Demostra esa calidade a adega que acaba de abrir Sandra Rodríguez Vázquez en Cabanas de San Fiz, a única do municipio adscrita á denominación de orixe Ribeira Sacra. Eses caldos poderanse degustar desde este venres no furancho que habilitou na explotación que rexenta.

Aínda que se acaba de embarcar neste proxecto, Sandra Rodríguez non é unha recentemente chegada ao sector vitivinícola xa que posúe dez anos de experiencia neste mundo, aínda que ata agora servía a súa produción a outra adega que vende caldos amparados por ese mesmo consello regulador.

Ao final, animouse a abrir a súa propia, adscrita á subzona de Chantada desa mesma denominación de orixe, e o resultado acaba de ver a luz estes días, en forma de 900 botellas baixo a marca Briana, con caldos elaborados a partir de uvas da variedade mencía. "Empezamos con esa cantidade e esperamos pouco a pouco aumentar a produción", adianta a adegueira, que conta co asesoramento do enólogo Roberto Regal.

Segundo explica, sempre lle interesou ese mundo e cando colleu as rendas da explotación láctea familiar decidiu que o viño adquirise un papel protagonista. "Na casa sempre se fixo, pero para autoconsumo, e desde que cheguei xa empezamos a facelo para adegas", explica. Ese cambio ten un claro reflexo na superficie que ocupan as vides, que pasaron de abarcar pouco terreo a haber "23.000 metros cadrados na denominación de orixe".

O pasado fin de semana, na feira do viño de Chantada, os viños Briana pasaron con nota a proba de lume, a acollida do público. "A xente que o probou dixo que lle gustara moito, quedamos moi contentos", recorda desa experiencia.

ABRE UN FURANCHO. Este venres Sandra Rodríguez verá materializada outra parte importante do seu proxecto, ao abrir ao público un furancho. Acondicionouno nun inmoble anexo á explotación que se usaba como palleira e que remodelou respectando os materiais orixinais.

No local, chamado Adega de Cabanas, serviranse os viños da adega acompañados de tapas, a semellanza dos furanchos típicos doutras zonas de Galicia como a provincia de Pontevedra, que en Lugo aínda se prodigan. "Empezaremos abrindo venres, sábados, domingos e festivos, polas tardes, pero a idea é ampliar os horarios se hai demanda", explica.

Sandra Rodríguez ten máis proxectos en mente, como ofrecer visitas guiadas e actividades enfocadas a peregrinos, aínda que sen descoidar o seu grande obxectivo, ofrecer "un viño de calidade".

Comentarios