A Xunta e os adegueiros únense para defender o turismo enogastronómico

Visita a la bodega Regina Viarum , en Sober, dentro del programa ‘Paseando entre viñedos’. TOÑO PARGA
photo_camera Visita a la bodega Regina Viarum , en Sober, dentro del programa ‘Paseando entre viñedos’. TOÑO PARGA

A Xunta de Galicia, a través de Turgalicia, as cinco denominacións de orixe do viño galegas e os empresarios do sector apostan polo turismo enogastronómico como a gran alternativa de futuro para as zonas vinícolas, en concreto para a Ribeira Sacra. Onte un total de 72 adegas de toda a comunidade e 61 restaurantes participaron nunhas xornadas de portas abertas para mostrar todo o seu potencial aos visitantes e na Ribeira Sacra sumáronse ao proxecto unha decena de adegas das ribeiras do Miño e do Sil e oito restaurantes. A iniciativa completouse con outras actividades vinculadas ao patrimonio e á paisaxe.

A actividade denominouse ‘Paseando entre viñedos' e supuxo a primeira gran acción conxunta desde que o pasado 3 de maio o Consello da Xunta aprobase o Plan de Turismo Enogastronómmico de Galicia co reto de apostar por alternativas de calidade nunhas zonas marcadas pola riqueza gastronómica e paisaxística.

No caso das actividades organizadas na Denominación de Orixe Ribeira Sacra centos de persoas aproveitaron o día para coñecer as adegas e as características da viticultura heroica. A título particular, hai cinco anos os adegueiros da zona ofrecen visitas, catas e degustacións nas súas instalacións pero o programa de onte axuda a coordinar esa oferta a nivel de toda a denominación e incluso a nivel galego e senta un precedente importante para introducir na mente do visitante este tipo de iniciativas, segundo apuntaron os propios implicados.

Os turistas que se achegaron onte á Ribeira Sacra puideron coñecer de primeira man o proceso de elaboración de caldos nas adegas Regina Viarum, Abadía dá Cova, Adega Mondelo, Casa Moreiras, Algueira e Vía Romana ao lado de Lugo e Ponche da Boga, Adega Prádio, Adega Victorino Álvarez e Adega Vella, da marxe de Ourense.

Ademais, firmas de restauración como O Castelo, Mogay, Don Pedro, O Grelo, A Viúva, Reitoral de Castillón, Os Goya ou O Remanso dous Patos ofertaron unha serie de menús que deron protagonismo aos produtos da terra e á maridaxe cos viños da denominación. A xornada completouse con outras actividades. Por exemplo, o tren Abba Sacra ofreceu percorridos por toda a ribeira do Sil, organizáronse rutas guiadas polos monumentos románicos de Pantón e polo casco antigo de Monforte e empresas de servizos como Quinta Sacra, Máis que románico ou os propios catamaráns colaboraron con rutas a pé e fluviais.


VALORACIÓNS

A xerente de Turgalicia, Carmen Pita Urgoiti, supervisou o desenvolvemento do programa ‘Paseando entre viñedos' na denominación de orixe Ribeira Sacra. Pita foi taxante e afirmou que « o que se pretendeu coa xornada foi mostrar unha serie de alternativas que misturan viño, paisaxe e gastronomía. Que están aí todo o ano en forma de rutas pero que aínda son descoñecidas para moita xente», explicou.

Desde as adegas a valoración foi similar. Os establecementos abren as súas portas desde hai tempo pero ata agora faltaba un traballo conxunto para dar a coñecer ao turista de a pé que hai estas alternativas e que están ao alcance da man. Desde Regina Viarum reciben visitas case a diario pero recoñeceron que con iniciativas como a de onte chégase a moito máis público.

Comentarios