Friol sacará á venda 10.000 queixos e case 3.000 pans de Ousá o día 23

Pacín, Muiña y Santos muestran quesos y panes artesanos de Friol. Foto: XESÚS PONTE
photo_camera Pacín, Muiña y Santos muestran quesos y panes artesanos de Friol. Foto: XESÚS PONTE

Máis de 100 produtores locais porán á venda o día 23 deste mes en Friol uns 10.000 queixos artesáns e entre 2.500 e 3.000 pans de Ousá. Farano no transcurso dunha nova edición, o número 22, da súa feira anual de exaltación destes produtos, baixo a organización un ano máis do Concello.

O alcalde de Friol, o popular Antonio Muiña, deu conta onte dos pormenores desta edición, na que se espera que, do mesmo xeito que en anos anteriores, a localidade viva un cheo con motivo dun festexo que é xa un referente a nivel galego, polo seu tirón entre o público e por ser habitual que se esgoten todas as existencias.

Muiña, quen estivo acompañado polo primeiro tenente de alcalde, José Ángel Santos, e a concelleira e deputada autonómica Isabel García Pacín, detallou que o goberno local ha optado por manter nesta edición o tradicional esquema organizativo do festexo, que contribuíu a que Friol convértase ese día na «capital galega do queixo e do pan artesán», segundo resaltou o rexedor.

O alcalde explicou que o centenar de queseras que acudirán á cita e os cinco panadeiros de Ousá estarán nunha carpa cuberta na recentemente remodelada praza Andón Cebreiro, o epicentro da feira, onde o Concello terá tamén unha caseta no que se poderán degustar estes produtos.

A asignación dos postos farase ás dez e media da mañá e ás 11.30 horas procederase á inauguración do evento, co tradicional corte da cinta co que se abrirá a carpa ao público.

O vicepresidente da Xunta de Galicia, Alfonso Rueda, protagonizará este ano ese sinxelo acto protocolario -o único que se realiza, porque non hai pregón e desde hai anos tampouco se celebra a comida de autoridades-.

Na feira ofreceranse queixos de distintos tamaños e estados de maduración, polo que o seu prezo tamén oscilará en función desas características, e pans dun quilo, homoxeneizados e a un prezo de 2,5 euros.

Ademais, nas inmediacións desa carpa central, noutras máis pequenas, poranse á venda outros produtos locais, sobre todo cárnicos e hortofrutícolas.

A actividade feiral estenderase tamén á praza Rosalía de Castro, na que a artesanía será a protagonista, e ás rúas lindeiras, nas que haberá postos doutros produtos.

Ademais, como en edicións anteriores, instalaranse unha decena de pulperías que complementarán a oferta dos locais hostaleiros da vila, moi concorridos con motivo do festexo.

A música non faltará nesta cita e pola mañá correrá a cargo da Charanga de Vilalba e do grupo local Xesta Verde, que farán pasacalles para animar a cita gastronómica.

Xa pola tarde, o Concello recuperará a tradicional festa con orquestra, que non se celebrou no 2013. Este ano actuará Gran Parada, desde as 20.00 horas.

Muiña destacou que o Concello sufragará integramente os gastos do festexo, aos que dedicará un orzamento de entre 70.000 e 75.000 euros, superior ao da edición pasada. Segundo explicou, dedicarase sobre todo á promoción desta cita nos medios.

O alcalde destacou que o goberno local fai ese esforzo económico, a pesar da crise, grazas ao estado saneado das contas municipais e tamén por tratarse do evento máis importante que se celebra en Friol. Nese sentido, destacou que a feira cumpre a dobre función de pór en valor o queixo e o pan artesáns que fan os veciños e de promocionar o concello.

Consiga AQUÍ a información completa

Comentarios