O Levante cae na prórroga ante o Rubin Kazán

O Levante caeu hoxe nos oitavos de final da liga Europa ante o Rubín Kazán (2-0), que marcou os seus dous goles na prórroga tras un partido moi parello que parecía destinado á ruleta rusa dos penaltis.

Dous goles, un na primeira parte da prórroga do venezolano Rondón, e outro do ruso Dyadyun na segunda, cortaron en seco as esperanzas levantinas no partido máis importante nos seus máis de cen anos de historia.

Foi un partido atípico que se disputou nun estadio pantasma, xa que apenas uns cantos centenares de afeccionados animaban aos futbolistas nunhas instalacións que acolleron en 2008 a final da liga de Campións con capacidade para case 80.000 espectadores.

O técnico levantino, Juan Antonio Martínez (Jim), apostou polo dianteiro italiano Acquafresca como punta de ataque en substitución do nixeriano Oba Martins, aínda que sorprendentemente deixou no banco a Pedro López.

Mentres, o ruso Kurbán Berdíev decidiu arriscar máis do habitual e entregou a titularidade ao ruso Kasáev, un dos xogadores máis desequilibrantes dos locais.

O xeneral inverno estivo ausente durante todo o partido, xa que as temperaturas roldaron os cero graos, a pesar de que a pista de atletismo do estadio olímpico Luzhnikí estaba totalmente cuberta de neve.

O equipo tártaro empezou empuxando desde o principio, aínda que a primeira ocasión clara tívoa o conxunto valenciano tras unha boa xogada elaborada por Iborra e culminada polo marroquí O Zhar cun brando remate de cabeza que foi detido sen moitos problemas polo porteiro local.

O dianteiro venezolano Rondón, antigo xogador do Málaga, protagonizou o primeiro susto para o Levante aos 20 minutos tras recibir un pase longo no corazón da área, pero o seu disparo saíu moi alto.

Mediada a primeira parte xa quedou claro que o partido se decidiría por un fallo illado, aínda que, en verdade, os visitantes intentárono con máis afán, especialmente Rubén García, que non deixou de intentalo desde a esquerda, aínda que nunca puido conectar con Acquafresca.

Orbaiz, exjugador do Athletic de Bilbao, intentou sorprender a Navas desde fóra da área, pero foi o turco Karadeniz quen tivo nas súas botas o gol pero ante a saída desesperada do porteiro español encheuse de balón e a súa vaselina foise moi alta (minuto 33).

Nos últimos minutos da primeira parte os rusos encerraron ao Levante, pero os centrais Navarro e Ballesteros mostráronse inexpugnables no céspede artificial do estadio moscovita.

Na segunda parte, os futbolistas de ambos os equipos pareceron máis decididos a adiantar liñas ante a ameaza de repetir o empate a cero goles da ida e verse condenados a disputar unha tensa e esgotadora prórroga.

Só O Zhar intentou romper o aburrimento cun bo disparo ao bordo da área grande que se foi desviado por moi pouco (minuto 64), tras o que Jim perdeu a paciencia e substituíu ao inoperante Acquafresca por Valdo.

A única forma de romper a igualdade era desde fóra da área e así o intentou o israelí Matkho cun magnífico disparo, pero Navas respondeu coa parada da noite (minuto 78) e desviou o balón a córner.

Os españois intentárono ata o final, pero nada nin ninguén era capaz de inmutar ao equipo ruso, unha paradigma de disciplina defensiva como demostraron ao eliminar ao campión do torneo, o Atlético de Madrid.

No último suspiro Rondón case acaba coas esperanzas do Levante, tras un remate de cabeza, pero Navas de novo salvou ao seu equipo ao despexar milagrosamente a córner xunto ao poste esquerdo da portería levantina (minuto 88).

Rematado o tempo regulamentario co mesmo resultado da ida (0-0) os dous equipos víronse obrigados a continuar fajándose ata a extenuación nun partido que se presentaba interminable.

Cando os espectadores e taquígrafos tiñan a impresión de que ningún do dous equipo quería gañar, Rondón aproveitou un preciso centro do israelí Katkho desde a dereita para anotar de cabeza o primeiro gol do encontro (minuto 100).

Os españois intentaron heróicamente a remontada, o que aproveitaron os rusos para matar o partido e a eliminatoria cun segundo gol ao contraataque de Dyadyun (minuto 112) que superou a Diop e cruzou o balón ante a saída do gardameta visitante.

Os rusos aproveitaron os únicos dous descoidos na marca do Levante para collerlle as costas á segura defensa española e clasificar ao seu equipo para os cuartos de final da liga Europa.

O Rubín demostrou que lle ten collida a medida aos españois, xa que derrotaron ao Barcelona de Messi no Nou Camp en Liga de Campións, eliminaron na anterior rolda ao Atlético de Madrid e agora desfixéronse non sen dificultades do modesto Levante.

FICHA TÉCNICA:

2 - Rubín Kazán: Ryzhikov; Kuzmín, Sharónov, Marcano, Kaleshin; Natkho, Orbaiz, Yerómenko; Kasáev (Dyadyiun, m.101), Karadeniz (Kysliak, m.116) y Rondón.

0 - Levante: Navas; Lell, Navarro, Ballesteros, Juanfran; El Zhar (Pedro Ríos, m.75), Diop, Iborra, Rubén; Barkero y Acquafresca (Valdo, m.66).

Goles: 1-0, m.100: Rondón (prórroga). 2-0, m.112: Dyadyun (prórroga).

Árbitro: Alexandar Stavrev (MAC). Amonestó a Kaleshin, Yerómenko y Navarro.

Incidencias: partido correspondente aos oitavos de final da Liga Europa desputado no estadio olímpico Luzhnikí e que requiríu a dasputa dunha prórroga de 30 minutos