O Athletic puido decidir en Nápoles, pero terá que facelo en San Mamés

O Athletic Club puido decidir este martes a eliminatoria ante o Nápoles no campo de San Paolo, pero será San Mamés dentro de oito días quen dite sentenza dunha eliminatoria previa á Fase de Grupos da liga de Campións que Iker Muniain puxo en vantaxe para os leóns na primeira metade e o arxentino Gonzalo Higuaín equilibrou na segunda.

O partido tivo fases moi marcadas. Un inicio un tanto caótico do Athletic, dominio dos de Ernesto Valverde a partir do primeiro cuarto de hora, control total branquivermello ata o 1-1 e asedio final partenopeo do que o conxunto vasco saíu vivo de milagre.

Abriu o marcador Muniain a pouco do descanso nunha xogada iniciada e acabada por el e con gran protagonismo de Óscar de Marcos, que lle centrou o balón; e igualou Gonzalo Higuaín no minuto 68 cunha brillante acción individual que deu un xiro copernicano ao encontro.

O Nápoles puido adiantarse nuns primeiros minutos de certo nerviosismo e desorde do Athletic. Un xeito de entrar ao partido dos branquivermellos que permitiu ata tres ocasións locais nos primeiros sete minutos.

Na primeira, a Hamsik fóiselle alto un cabezazo no punto de penalti a centro de Higuaín; na segunda, Insigne dispara suave e fóra xa desde dentro da área; e na terceira o propio Insigne non logrou enganchar unha volea case franca que lle deixou un bo pase vertical de Jorginho polo centro da defensa visitante.

Dúas aparicións no minuto 8 dun dos xogadores máis enteiros no arranque, Aduriz, equilibraron o encontro. Aínda que o ariete internacional tampouco puido empalmar un córner ben sacado por Beñat nin atinar entre os tres paus cun disparo cruzado e sen apenas ángulo.

Adormentouse o partido, cada vez máis branquivermello que azul. Así, no medio de minutos con ritmo máis de pretemporada que de curso oficial, o Athletic foi xerando un goteo escaso, pero importante, de ocasións. Ata tres de relevancia.

Seguro que na primeira delas, no minuto 27, aos afeccionados branquivermellos escapóuselles a palabra 'gol', xa que un cabezazo de Laporte, a outro bo córner de Beñat, saíu lambendo a cruceta de Rafael.

Outro croque seis minutos despois, esa vez de Aduriz, tamén a outro centro de Beñat, así mesmo tivo moitas opcións de acabar dentro da meta local. Pero o balón saíulle demasiado freado ao dianteiro donostiarra e o meta brasileiro reaccionou moi ben.

Foi na última ocasión da primeira metade cando o Athletic abriu o marcador. A xogada iniciouna e terminouna Muniain, que cambiou o balón de banda, de esquerda a dereita. Pero a clave da xogada foi a determinación de De Marcos para penetrar ata o bordo da área polo carril do 8. Alí centro cara atrás, Rico abriulle o espazo a un Muniain que seguía a súa xogada e o pequeno extremo internacional definiu cun colocado remate xunto ao pau.

O arranque da segunda metade incidiu nas mellores sensacións vascas que partenopeas. Ata o punto que a Aduriz escapóuselle o 0-2 xa no minuto 49 ao non poder dirixir cara á portería un disparo mordido de Rico que lle colleu só ao bordo da área. Un minuto antes, Muniain acabou cun chute desviado desde o frontal unha boa penetración en diagonal desde a esquerda. Non atopaba respostas o Nápoles e Aduriz a punto estivo de empalar outra volea dentro da área no minuto 62.

E cando parecía que era cando mellor o tiña o Athletic, apareceu Higuain para dar vida aos seus nunha xogada que chegou da nada e na que se sacou un deses coellos que esconde na chistera e saca do chapeu cando engancha un disparo cruzado escorándose á dereita. Nin Gurpegui, nin Laporte, nin Balenziaga nin Iraizoz estiveron demasiado afortunados nesa xogada.

Aí cambiou o choque, que xa foi un asedio napolitano sobre a portería dun Iraizoz milagroso cun impresionante paradón a Higuaín no minuto 85. Antes Ruela perdoou o 2-1 Mertens e Huguaín rozárono tamén.

Aínda así, o que acabou envorcado sobre a área rival foi o Athletic, que tivo dúas opcións de San José e Ibai. Non as materializaron e será o novo e flamante San Mamés o que, como quería o Athletic, antes do choque de hoxe, o que decida.