Difusión: Presentarase na tarde deste xoves no Centro do Viño

Deseñan unha app para seguir a traxectoria do viño desde a cepa á copa

O programa chámase Tractus e desenvolveuno unha firma lucense ► Permite localizar a traxectoria de cada botella no mercado
Una de las bodegas de Ribeira Sacra que podría beneficiarse de la aplicación
photo_camera Una de las bodegas de Ribeira Sacra que podría beneficiarse de la aplicación

A empresa lucense Agronovo Ecoloxía desenvolveu unha nova aplicación (app) denominada Tractus que permite controlar todo o proceso de elaboración do viño desde a cepa á copa desde un teléfono móbil. O software está centrado na xestión alimentaria, moi enfocado ás producións amparadas por denominacións de orixe, polo que tamén se pode usar noutros produtos, como o queixo, as hortalizas ou o mel. A app vai dirixida a produtores e comercializadores que como debido cumprimento da Lei 17/2011, de 5 de xullo, de seguridade alimentaria e nutrición, desexen xestionar a trazabilidad do seu produto durante toda a cadea de proceso. 

O sistema garante, segundo explican desde Agronovo Ecoloxía, o coñecemento de procedencia de materia prima así como de todas as súas características e embalaxe. 

Tractus permite a introdución de rexistros na base de datos desde calquera dispositivo con acceso a internet. Tamén dá a posibilidade de xestionar en tempo real a produción, desde o propio lugar da recolección das materias primas, así como a consulta dos datos de almacenaxe a través do ‘smartphone’. 

Os desarrolladores da aplicación aseguran que é moi intuitiva e pode ser usada sen maior coñecemento informático

Na práctica, cada viticultor ou cada adegueiro pode ter unha base de datos con toda a súa produción, rexistrar parcelas, cepas, localizacións, características e a partir de aí completar as fichas cada vez que actúe. 

Por exemplo, unha das posibilidades é o control dos tratamentos e podas que se efectúen en cada parcela, especificando as datas de aplicación, as características de tratamento e a súa evolución. 

Tamén permite facer un seguimento da vendima e despois rexistrar o traballo en adega e especificar tratamentos ou fermentacións. Finalmente rexístrase o embotellado por lotes e series. Cando o produtor e comercializador deséxano poden facer procuras para saber de que parcelas procede cada lote ou como se traballou a uva dese lote. 

Os datos introducidos inicialmente poden modificarse e consultarse posteriormente, e reflectirse automaticamente nos libros de control dos distintos consellos reguladores das indicacións xeográficas protexidas e as denominacións de orixe. O nivel de detalle é moi amplo e poden especificarse depósitos, barricas, trasfegas, descubes, análises, compras e vendas, etiquetaxe, consumibles e outros aspectos. A pesar de toda a información que contén, Agronovo Ecoloxía explica que o manexo da aplicación é moi intuitivo.

Comentarios