Abadín réndese á 11 edición do Expogrelo

A undécima edición da feira reuniu por centos de persoas no mercado de Gontán, onde se venderon 2.000 quilogramos de verdura e repartíronse máis de 700 cuncas de caldo

A gastronomía e a riqueza natural de Abadín déronse cita para volver brillar, unha vez máis, na undécima edición de Expogrelo, a feira dedicada a un dos produtos estrela ao longo e ancho da xeografía galega e que ten no municipio chairego un dos seus principais expoñentes de calidade, como así testemuñaron os centos de visitantes que acudiron onte o recinto feiral de Gontán.

O cartel invitaba a achegarse a Abadín e o goteo de xente foi incesante desde primeiras horas da mañá ata converterse nun potente chorro mediada a xornada matutina. Os expositores sobordaban colorido grazas ao verdor potente do brote do nabo, que combina á perfección co avermellado dos produtos do cocido (chourizos ou cachucha) que adornaban as casetas dos produtores locais.

Expogrelo contou, ademais, cunha infinidade de personalidades que acudiron a respirar o aroma a verdura. A conselleira de medio rural, Ángeles Vázquez, charlou durante un bo intre cos expositores congregados na feira: "Este é un evento dous que hai que apoiar sen ningún tipo de dúbida. Ademais, como acabo de comprobar, vese que hai substitución xeracional, ou cal é moi importante para nós. Agardamos que ou grelo teña ou seu espazo de referencia, ben acompañado con outros produtos típicos destas datas coma ou lacón ou vos chourizos", comentou a conselleira.

Vázquez estivo acompañada na súa visita pola delegada da Xunta o Lugo, Raquel Arias; o presidente da Deputación, Darío Campos, e o alcalde anfitrión, Xose María Rancaño, así como por multitude de rexedores de distintos puntos da provincia, o alcalde de Tapia de Casariego, Enrique Fernández, e outros membros a administración.

Aínda que os verdadeiros protagonistas no día de onte foron, co permiso dos visitantes e os propios grelos, os produtores, que deron saída a uns 2.000 quilogramos: "Ás doce dá mañá xa tinga todo vendido. Ou ano pasado só puiden facer 48 ou 50 madas e non as vendín, e este ano que trouxen as cen voaron", asegurou Isabel Seijo Aguiar, de Abadín.

"Quizais parecía que había menos xente, pero foi porque non houbo aglomeracións, senón un pasar continuo. Despois de moitos anos, creo que é porque ou Entroido coincide moi cedo. Outros anos viña xente e levaba dez ou doce cintas e este ano vendíanse a dúas ou tres, menos cantidade. Pero tamén se fai negocio para máis adiante, porque se vén alguén pódense encargar", explicou Orsita Sierra, unha das veteranas da exposición.

A degustación de grelo foi o outro punto forte da xornada. En total, despacháronse máis de 700 cuncas de caldo e foron repartidas unhas 50 empanadas de distintos ingredientes.

PREMIOS. A organización da feira repartiu un premio a cada produtor pola participación, aínda que distinguiu ás tres ‘casetas’ mellor decorados. O primeiro premio recaeu en Marisol Grandío Lindín, o segundo foi para Marisol Cendán e completou o podio decorativo María Seoane cun terceiro posto.

Comentarios