O 5% dos produtos etiquetados como vacún na UE conteñen ADN de cabalo

Case o 5 % dos produtos cárnicos etiquetaxes como vacún na Unión Europea (UE) conteñen ADN de cabalo, segundo os primeiros resultados dos controis realizados polos Estados membros, anunciados hoxe por fontes comunitarias.

Os resultados destas análises, que serán publicadas con máis detalle durante o día de hoxe polo Executivo comunitario, tamén indican que aproximadamente o 0,6 % das mostras de carne equina analizadas en matadoiros europeos contiñan fenilbutazona, un antiinflamatorio prohibido na cadea alimentaria.

En España, as autoridades sanitarias detectaron ADN de equino sen etiquetar nun 4 % das probas realizadas, e descartaron "problemas de seguridade alimentaria" ao non atopar restos de fármacos veterinarios prohibidos, segundo informou o luns o Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente.

En base aos resultados que se publicarán hoxe e á opinión dos expertos da UE, Bruxelas tamén descartou que exista un "risco sanitario inmediato" a nivel comunitario pola presenza do citado antiinflamatorio na carne de cabalo, segundo dixo hoxe o portavoz comunitario de Sanidade e Consumo, Frédéric Vincent.

"Habería que comer centos de filetes de carne de cabalo que conteñan fenilbutazona para que isto poida supor un problema", dixo Vincent ao ser preguntado en rolda de prensa.

No entanto, este fármaco segue "estritamente prohibido" na cadea alimentaria da UE, recalcou o portavoz, quen engadiu que a Comisión volveu a atrasar a publicación de todos os resultados por países, prevista para hoxe ás 10.00 GMT, "con vistas a verificalos".

En total, realizáronse 4.300 controis nos Estados membros entre principios de marzo e principios de abril, por recomendación do Comité Permanente da Cadea Alimentaria da UE.

Cada país realizou dous tipos de análises, o primeiro para detectar posible ADN equino na tenreira utilizada en produtos procesados, e o segundo para determinar se a carne de cabalo que chega aos matadoiros europeos contén rastros de fenilbutazona.

A publicación dos datos tanto a nivel comunitario como por países permitirá avaliar o alcance da fraude da carne de cabalo etiquetada como vacún, un escándalo que saíu á luz ao descubrirse ADN equino en hamburguesas, lasañas, salsas boloñesa e outros preparados a base de carne distribuídos en varios Estados membros.

Comentarios