Os tres caños da fonte barroca –do século XVIII– dedicada a San Vicente
A asociación Lugo Monumental, que agrupa aos negocios do centro histórico da cidade, informou de que, "tras unha reunión virtual coa adega Viliga, patrocinadora do evento", tomouse a decisión de suspender "esta popular festa", dado que "non se poden garantir as máis elementais medidas de seguridade" para evitar posibles contagios de coronarivus.
Desde o ano 2014, Lugo Monumental repite esta celebración cada 29 de xullo, día de Santa Marta –patroa da hostalería–
"As aglomeracións son o primeiro problema a evitar neste escenario no que vivimos", explicou o presidente de Lugo Monumental, Luís Latorre, quen tamén aclarou que "se ademais é un evento no que se consomen produtos alimenticios, como é o caso do viño, implica necesariamente retirarse a máscara". "Parece obvio que non é razoable levar a cabo a actividade por un elemental sentido da prudencia", conclúe.
TRADICIÓN. Esta tradición ten a súa orixe no ano
De forma irregular, nos anos 80 e 90, continuouse con esta tradición, que chegou a facerse moi popular pola súa rechamante estética e pola orixinalidade do sistema, que foi cambiando ao longo do tempo.
Na súa orixe, o viño corría polos canos da fonte, pero actualmente utilízanse tubos alimentarios e un sistema de circuíto pechado que fai que o viño non entre nunca en contacto coa propia fonte, por motivos de seguridade relacionados co coidado do monumento, pero tamén por salubridade e hixiene.
Desde o ano 2014, Lugo Monumental repite esta celebración cada 29 de xullo, día de Santa Marta –patroa da hostalería–.