A calidade marca a diferenza

Os lucenses comprarán menor cantidade de peixes, mariscos e carnes para as ceas de Noiteboa, pero de especies máis exclusivas, polas restricións de comensais
Imagen de la Pescadería Mary Paz. AEP
photo_camera Imaxe da Pescadería Mary Paz. AEP

A Praza de Abastos de Lugo loce durante esta semana as súas mellores galas para recibir a clientes ávidos que se achegaron ao mercado municipal en busca de materia prima de proximidade e primeira calidade para celebrar este xoves unha cea de Noiteboa marcada polas restricións de aforamento nos domicilios para minimizar a expansión da pandemia.

Precisamente o feito de limitar o número de familiares e convivientes ao redor da mesa fixo que os lucenses apostasen pola calidade en detrimento de a cantidade, como recoñece Isabel Peña, da pescadería Mari Paz.

"A xente leva os produtos de maior calidade pero é máis comedida á hora de facer o pedido", asegura. Como é lóxico nestas datas, os mariscos e peixes máis demandados experimentaron un aumento no seu prezo de venda.

Os percebes do Roncudo marcaban este mércores 98 euros o quilo; os carabineros, 74. Mentres que a ameixa babosa subiu ata os 42 euros, cando fai un par de semanas podíase atopar por pouco máis de 18 euros o quilo. Aínda que a especie que experimentou unha subida máis espectacular foi a palometa vermella. Os interesados en apreciar a súa carne esta noite deberán desembolsar 60 euros por quilo. O besugo presentaba idéntico prezo. "Este ano vendemos uns 200 quilos de ameixa, a metade que o ano pasado, pero son dunha calidade excelente ", admite Isabel Pena, quen recoñece que o maior repunte de vendas producirase este xoves.

O percebe do Roncudo marcaba un prezo de 98 euros o quilo, mentres que os carabineros vendíanse a 74 euros o quilo

"O 24 é o día que a xente fai un maior gasto. Aínda que este ano os clientes compraron de forma máis graduada", comenta Xusto enfronte, Peixes Maribel presentaban uns lagostinos a 15,99 euros o quilo. Outra excelente opción é a robaliza salvaxe cuxo prezo se encareceu ata alcanzar os 35,90 euros por quilo. Mentres que o rodaballo marcaba 27,90 euros por quilogramo.

A pescada de petisco da Mariña, a 16,90 euros o quilo, é unha das opcións máis solicitadas. Como alternativa, a dourada a 39,90 euros por quilogramo.

CARNE. Para os que prefiran a carne, o cordeiro lechal marcaba este mércores 19,40 euros por quilo. "Para guisos ou estofados a parte da espaldilla, a chaira e o peixe son perfectas ", comenta Jesús Somoza.

Os embutidos ibéricos e os queixos son outros dos manxares que se verán na cea de Noiteboa e a comida de Nadal.

En Hortalizas Mar poden atoparse mangos a 4,50 euros o quilo, piñas a 2,50, enormes fresas a 8,50 e caixas de 125 gramos de frambuesas por 3,50 euros

"Os ibéricos son os produtos que máis vendo en Nadal", asegura Rubén Sánchez, de Mantequerías Masari. "O lombo ibérico e o morcón son opcións excelentes ", di. O xamón de xabugo 5 Xotas, a 18,50 euros os 100 gramos e o de landra, a 9,80 euros, marcan a diferenza.

Masari tamén ofrece lombos de bacallau para preparar este tradicional prato do Nadal.

Así as cousas, José Luís Coroas ofrece nas súas posto táboas queixos de cabra, vaca e ovella aderezados con mango ou piña. Aínda que os máis sibaritas decántanse polos "Roquefort, a 46 euros o quilo, os trufados, a 43, ou o do Cebreiro curado, a 45 euros o quilo. Por 15 euros confeccionamos bandexas suficientes para dúas persoas", resalta Coroas, cuxo posto data do ano 1955.

As froitas son outro das sobremesas máis solicitadas en Nadal. En Hortalizas Mar poden atoparse mangos a 4,50 euros o quilo, piñas a 2,50, enormes fresas a 8,50 e caixas de 125 gramos de frambuesas por 3,50 euros.

Comentarios