A hostalería lánzase a cumprir as normas para evitar máis peches

Tras os avisos recibidos na xornada de reapertura, os hostaleiros precintaron este domingo mesas nas terrazas e respectaron a machada o aforamento
Un bar de la Praza Maior. SEBAS SENANDE
photo_camera Un bar da Praza Maior. SEBAS SENANDE

A fin de semana chegou asollada á capital lucense e a reapertura dos establecementos de hostalería resultou un éxito. Tanto, que os aforamentos e as restricións pasaron a un segundo plano e a relaxación fixo saltar todas as alarmas. De feito, o sábado, o presidente da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería de Lugo (Apelh), Cheché Real, urxiu aos empresarios a cumprir escrupulosamente as normas para evitar que o sector se vexa abocado a outro peche, "o que sería catastrófico", advertiu. Real sinalou ademais que xa recibira avisos, tanto da Xunta como da Subdelegación do Goberno, porque se superaban os aforamentos permitidos e se incumprían as normas de distancia e o uso das máscaras.

Ante esta situación, os corpos policiais percorreron o sábado os locais de hostalería da cidade para realizar un labor informativo e comunicar que, desde o domingo, sancionaríanse todas as infraccións sen excepción. Os hostaleiros tomaron nota das advertencias e o toque de atención non caeu en saco roto. De feito, os locais instalaron este domingo as súas terrazas ao completo e precintaron o 50% das mesas, para deixar patente deste xeito que se cumprían os aforamentos e as distancias de seguridade. No interior, tamén delimitaron o 30% que podía ocupar a clientela, inhabilitando o resto do espazo.

Estas medidas fixeron que moitos clientes tivesen que esperar pacientemente para facerse cunha mesa na que poder gozar dunha consumición. Pero a pesar da espera, as medidas foron ben recibidas polos cidadáns. "Non atopamos sitio para sentarnos e pedimos unha caña para tomala nun banco mentres esperabamos, pero non nos serviron. O camareiro díxonos que nos ían a sancionar a nós por beber na rúa e a el por servirnos. A verdade é que pensamos que non habería problema por tomar algo sós preto do parque, pero parécenos moi ben que os hostaleiros sigan as normas a machada", comentaba unha parella en Campo Castelo.

Pola súa banda, as forzas e corpos de seguridade tamén cumpriron intensamente co seu labor e intensificaron a vixilancia durante a xornada do domingo. Tanto a Policía Local, como a Nacional e a Autonómica, percorreron as zonas da capital nas que se concentra a maior parte dos locais de hostalería e sancionaron a varios clientes por relaxarse no uso da máscara e por non respectar o límite de catro persoas non convivientes por grupo.

 Os corpos policiais intensificaron a vixilancia e sancionaron a viandantes e clientes de locais por relaxarse no uso da máscara 

MULTAR POR MULTAR. Algúns cidadáns aplaudiron o control policial, mentres que outros criticaron o exceso de celo por parte dos axentes. "Sancionáronme por estar uns minutos sen a máscara nunha terraza. Estaba só nunha mesa e as tres mesas que me rodeaban estaban precintadas. Baixeime a máscara para beber a consumición e enseguida chegaron dous axentes e pedíronme o DNI para sancionarme, sen previo aviso. Paréceme moi ben que velen polo cumprimento das normas, pero terían que analizar cada situación e non multar por multar. Non é o mesmo que se xunten seis persoas durante unha hora sen máscara, que baixala dous minutos estando só. Despois fan a vista gorda noutras cousas", criticaba un lucense na Praza Maior.

O conselleiro de Sanidade, Julio García Comesañaque chamou á responsabilidade dos hostaleiros e dos cidadáns en xeral—recordou que "o principal criterio reitor debe ser o da prudencia", deixando en mans da poboación a evolución dunhas restricións que ninguén ansía, pero que demostraron a súa efectividade.

Comentarios