martes. 13.04.2021 |
El tiempo
martes. 13.04.2021
El tiempo

A hostalería lánzase a cumprir as normas para evitar máis peches

Un bar de la Praza Maior. SEBAS SENANDE
Un bar da Praza Maior. SEBAS SENANDE
Tras os avisos recibidos na xornada de reapertura, os hostaleiros precintaron este domingo mesas nas terrazas e respectaron a machada o aforamento

A fin de semana chegou asollada á capital lucense e a reapertura dos establecementos de hostalería resultou un éxito. Tanto, que os aforamentos e as restricións pasaron a un segundo plano e a relaxación fixo saltar todas as alarmas. De feito, o sábado, o presidente da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería de Lugo (Apelh), Cheché Real, urxiu aos empresarios a cumprir escrupulosamente as normas para evitar que o sector se vexa abocado a outro peche, "o que sería catastrófico", advertiu. Real sinalou ademais que xa recibira avisos, tanto da Xunta como da Subdelegación do Goberno, porque se superaban os aforamentos permitidos e se incumprían as normas de distancia e o uso das máscaras.

Ante esta situación, os corpos policiais percorreron o sábado os locais de hostalería da cidade para realizar un labor informativo e comunicar que, desde o domingo, sancionaríanse todas as infraccións sen excepción. Os hostaleiros tomaron nota das advertencias e o toque de atención non caeu en saco roto. De feito, os locais instalaron este domingo as súas terrazas ao completo e precintaron o 50% das mesas, para deixar patente deste xeito que se cumprían os aforamentos e as distancias de seguridade. No interior, tamén delimitaron o 30% que podía ocupar a clientela, inhabilitando o resto do espazo.

Estas medidas fixeron que moitos clientes tivesen que esperar pacientemente para facerse cunha mesa na que poder gozar dunha consumición. Pero a pesar da espera, as medidas foron ben recibidas polos cidadáns. "Non atopamos sitio para sentarnos e pedimos unha caña para tomala nun banco mentres esperabamos, pero non nos serviron. O camareiro díxonos que nos ían a sancionar a nós por beber na rúa e a el por servirnos. A verdade é que pensamos que non habería problema por tomar algo sós preto do parque, pero parécenos moi ben que os hostaleiros sigan as normas a machada", comentaba unha parella en Campo Castelo.

Pola súa banda, as forzas e corpos de seguridade tamén cumpriron intensamente co seu labor e intensificaron a vixilancia durante a xornada do domingo. Tanto a Policía Local, como a Nacional e a Autonómica, percorreron as zonas da capital nas que se concentra a maior parte dos locais de hostalería e sancionaron a varios clientes por relaxarse no uso da máscara e por non respectar o límite de catro persoas non convivientes por grupo.

 Os corpos policiais intensificaron a vixilancia e sancionaron a viandantes e clientes de locais por relaxarse no uso da máscara 

MULTAR POR MULTAR. Algúns cidadáns aplaudiron o control policial, mentres que outros criticaron o exceso de celo por parte dos axentes. "Sancionáronme por estar uns minutos sen a máscara nunha terraza. Estaba só nunha mesa e as tres mesas que me rodeaban estaban precintadas. Baixeime a máscara para beber a consumición e enseguida chegaron dous axentes e pedíronme o DNI para sancionarme, sen previo aviso. Paréceme moi ben que velen polo cumprimento das normas, pero terían que analizar cada situación e non multar por multar. Non é o mesmo que se xunten seis persoas durante unha hora sen máscara, que baixala dous minutos estando só. Despois fan a vista gorda noutras cousas", criticaba un lucense na Praza Maior.

O conselleiro de Sanidade, Julio García Comesañaque chamou á responsabilidade dos hostaleiros e dos cidadáns en xeral—recordou que "o principal criterio reitor debe ser o da prudencia", deixando en mans da poboación a evolución dunhas restricións que ninguén ansía, pero que demostraron a súa efectividade.

A hostalería lánzase a cumprir as normas para evitar máis peches
comentarios