Os hostaleiros lucenses prepáranse para reabrir e intentar cubrir gastos

Algúns establecementos súmanse ao carro de entrega de pedidos no local ou a domicilio sempre baixo cita previa e reserva o día anterior
Obras en Os Cachivaches. VICTORIA RODRÍGUEZ
photo_camera Obras nos Cachivaches. VITORIA RODRÍGUEZ

Con ganas e moita necesidade de relanzar o negocio pero aínda a ralentí. Así se expoñen o reinicio algúns hostaleiros lucenses, os que se atreven a abrir as súas portas ofrecendo esta semana tan só comida baixo pedido — ben no seu local ou a domicilio— e os que, a partir do próximo luns, se se entra en fase 1, poderán recibir a clientes nas súas terrazas ao 50 por cento da súa capacidade e con dous metros entre mesa e mesa.

Na decisión de abrir ou non, pesan non só a capacidade para readaptarse ao que dita o Goberno senón que tamén téñense en conta outros factores como o tamaño do local, se hai persoal en Ertes ou se están a cobrar algunha axuda estatal por autónomos.

No caso da parrillada Botafumeiro, foi determinante á hora de pensar en reabrir o feito de que o local do que dispón é o suficientemente grande como para non ter que facer reformas e cubrir un número suficiente de clientes que dean rendibilidade ao negocio aínda que haxa aforamento limitado, como estipula o Goberno.

“Nós dispoñemos de 500 metros cadrados e podemos distribuír vos clientes en tres ou catro plantas. Polo tanto, aínda que haxa un 30 ou un 50 por cento do aforamento xa nos chega. Ou que tamén faremos será incorporar ou servizo de levar comida, cun menú do día a 10 euros e tamén á carta, que se poderá recoller non local”, indica Juan Carlos Fernández, o propietario.

Ler máis: O lucense Abel Carcur abrirá un novo restaurante o vindeiro venres en plena crise sanitaria

Outra parrillada, a de Abel, tamén pretende incorporar xa o servizo de pedido de comida a demanda baixo previo encargo o día anterior. “Será necesario avisar vintecatro horas antes e, de momento, non pensamos facer ningunha obra para adaptar ou bar ás novas circunstancias. Veremos primeiro como vai ir isto”, comenta Abel Rodríguez, o propietario.

Efrem Branca, do restaurante de cociña italiana Malafemina, pretende abrir mañá cunha novidade: a recollida de pedidos e tamén a entrega de comida a domicilio a través de Uber. “Nos tres anos que levamos abertos, nunca traballamos co servizo a domicilio. é a primeira vez que o facemos. Por outra banda, o vindeiro martes tamén abriremos a terraza, aínda que sexa coa metade do aforamento. Necesito relanzar o negocio aínda que estea eu só pois o persoal está cun Erte. Terei máis traballo pero, polo menos, espero sacar para poder pagar gastos fixos como o aluguer”, explica.

No seu caso, tampouco contempla ningunha reforma no seu local. Simplemente, instaló un biombo na zona de recollida de comida e el irá provisto de luvas, máscara e pantalla protectora. Para os clientes disporá de xel hidroalcohólico para as mans.

Aínda que estas medidas hixiénicas poidan resultar engorrosas, o maior problema que vai ter este hostaleiro será o aprovisionamento dos produtos para preparar os seus pratos de cociña italiana, moitos dos cales veñen dese país. “Algúns produtos non chegarán polo peche de fronteiras. Por se fose pouco, tamén hai empresas provedoras españolas que teñen os seus traballadores con Erte e que non están a atender se non reúnen unha porcentaxe determinada de hostaleiros como clientes”, di.

Manuel Rodríguez, do restaurante A Perdiz, reabriu o luns con comida baixo pedido pero non fixo ningún encargo

MOVEMENTOS. No restaurante España, optarase só pola comida para levar, que se ofrecerá durante o fin de semana. “Teremos ese servizo os venres, sábados e domingo ao mediodía, con reserva previa. De momento, só faremos iso e non nos meteremos a obras porque non temos claro o que imos pór”, indica Héctor López, cociñeiro e propietario.

Onde si están as cousas máis decididas —polo menos, en cuestión de adaptación de local— é na arrocería Os Cachivaches. Alí aproveitouse estes días para iniciar unha reforma pendente, que se readaptó ao coronavirus. “A nosa idea é a de conseguir que haxa máis oco entre as mesas do comedor. Por iso, reformamos a cociña e eliminamos a barra. Pensamos abrir o día 28 e incluiremos o servizo a domicilio”, manifesta Armando Méndez, un dos responsables.

Óscar Rubín, do restaurante Antas, comezou a ofrecer o pasado luns a recollida de pedidos. Antes, estivo preparando comida para levar a casa o que, segundo di, ten máis éxito que ir recollela. “Se cha levan a casa ¿para que vas vir?”, pregúntase.

O que si percibiu con este servizo é que incorporouse clientela nova. “O fin de semana é cando máis pedidos hai pero tamén veu xente nova, aínda que hai menos clientes que antes. Adoitan gastar entre 15 e 20 euros por persoa”, di.

Ler máis: O comercio arrinca en Lugo a súa actividade con timidez e entre medidas de seguridade<>

Non ten claro, en cambio, se reabrirá. “Eu teño dez mesas dentro e quédome con cinco. Con sete empregados, non me compensa”, pensa.

José Antonio Paredes, do Xugo, tamén o ve negro. No seu caso, ofrece repartición a domicilio e recollida. Abrir ao público non llo expón. “A xente está sen diñeiro porque algún aínda non cobrou o paro. Agora mesmo estamos a repartir comidas a domicilio a clientes de toda a vida, algún deles dependente, pero perdemos diñeiro. Por iso non me expoño abrir coa metade do aforamento porque hai uns gastos de luz que non vou dar amortizado. Quizais monte unha terraza pero con ese aforamento tampouco me compensaría”, di.

Manuel Rodríguez, do restaurante A Perdiz, reabriu o luns con comida baixo pedido pero non fixo ningún encargo. “Decidín aproveitar sobre todo de face á fin de semana, pero non chamou ninguén. Tratarei tamén de sacar parte dás mesas e cadeiras. Non creo que me compense pero algo máis que pechado, dará”, afirma.

CONCELLO. Pola súa banda, o Concello estuda ampliar a falta de pagamento das taxas municipais polas terrazas ata que se recupere certa normalidade. Tamén se expón poder ampliar as superficies exteriores dos locais.
â??

Na Mariña os hostaleiros queren saber máis antes de facer obras custosas
â?? Empresarios de toda a provincia están á expectativa de como se producirá a reapertura
Os hostaleiros da provincia falan en xeral das dúbidas que xera a volta á actividade no sector, polo que, de entrada, non se deciden a modificar os seus locais. Un exemplo está na Mariña, onde ninguén quere afrontar ningunha obra nos seus establecementos porque consideran que non está claro que é exactamente o que teñen que facer, que terían que instalar nin de que forma teríase que traballar con eses elementos.

Juan Edrosa, do Náutico Ribadeo, non ten claro que tería que facer pero, en principio, descarta meterse a realizar obras de ningún tipo. “Imos poñer medidas de tipo hixiénico como dotarnos de xeles hidroalcohólicos e outras medidas similares, pero non modificar ou local”, apunta.

Na mesma liña maniféstase Juan López, do hotel e restaurante O Cabazo de Ribadeo, que recorda con amargura cando durante un ano estivo en vigor unha lei que obrigaba a establecementos cunha superficie importante a habilitar un espazo para fumadores. “Fixemos un investimento moi importante e resulta que ó ano seguinte saen dicindo que quedaba prohibido fumar en todos os locais. Foi diñeiro tirado, e teño medo a que iso nos volva pasar agora”, di.

En Viveiro, o presidente da asociación de hostaleiros de Covas, Domingo González, dono de tres locais, asegura que non coñece a ninguén que vaia abrir xa as súas terrazas, senón que a maioría optan por esperar á fase dúas, cando xa se podería acceder ao interior dos establecementos. “É economicamente inviable abrir ao 50% unha terraza porque se non fai bo tempo estará baleira. A xente de momento ten medo, arrincar un local de hostalaría é moi custoso”, reseña.

En Viveiro hai con todo quen si ten pensado abrir, como o restaurante Louzao de Area, onde pola amplitude das súas terrazas “non habería ningún problema” para gardar as distancias de seguridade, segundo explica o seu xerente, Jesús Louzao, quen di que espera que se coñeza pronto a publicación oficial da normativa que rexerá.

A CHAIRA. Chito Corbelle, responsable de senllos negocios en Vilalba e Guitiriz, considera que “na primeira fase ninguén se vai animar a abrir coas terrazas, porque poden funcionar co turismo, pero non nos bares de diario, de clientes habituais” e de momento ten claro que polo menos ata o 8 de xuño non abrirá o Xoldra de Guitiriz e que o Vilalba volverá á actividade aínda máis tarde.

O que si xa está a estudar as medidas a adoptar, como sinalización, dispensadores de xel ou formación para os empregados para a prevención do Covid-19, do mesmo xeito que en restaurantes vilalbeses como Mesón do Campo ou Lareira Os Píos, onde os seus responsables xa avanzaron que non instalarán biombos, senón que reorganizarán o espazo e as mesas e traballarán con reserva previa.

COORDINADOS. En Chantada, varios hostaleiros conforman un grupo de WhatsApp para enviar medidas e propostas ao Concello co fin de axudar ao sector a adaptarse o máximo posible á pandemia. Un deles é José Antonio Neira, responsable da vinoteca Mar e Landra. “Vemos fundamental que o Concello nos permita ampliar as terrazas e elimine as taxas. Así llo transmitimos a través da asociación de empresarios”, dixo.

Tamén en Sarria están con incerteza de como será esa reapertura e en contacto co Concello, que lles ofreceu desinfección con ozono e ampliación de terrazas, comenta Marcos Rodríguez Rivas, quen avoga por crear unha asociación de hostaleiros para maior coordinación

Comentarios