Halal, un rito baixo sospeita

Os veterinarios admiten que non lles gusta esta forma de matar os animais a pesar de estar autorizada e tras abrir a Fiscalía unha investigación por un sacrificio ilegal de cordeiros en Lugo
Sacrificio de un animal durante la fiesta del cordero en la comunidad musulmana de Lugo. AEP
photo_camera Sacrificio dun animal durante a festa do cordeiro na comunidade musulmá de Lugo. AEP

Unha investigación do Seprona sobre un sacrificio masivo e ilegal de cordeiros nunha casa dunha parroquia de Lugo puxo o foco da Fiscalía sobre o rito halal, o que utilizan os musulmáns para matar os animais de acordo coas súas crenzas. Este rito, moi parecido tamén ao kosher dos xudeus ortodoxos, esquiva o aturdimiento previo dos animais para que sufran que é obrigatorio en toda a Unión Europea e procede directamente a degolalos mirando á Meca para que morran desangrados.

Tras coñecer que uns veciños de Lugo estaban a proceder a degolar nas súas casas decenas de animais o 31 de xullo, día do cordeiro para os musulmáns, a Garda Civil interveu, comisou un centenar de cordeiros e procedeu a multar con máis de 10.000 euros aos dous investigados por non telos documentados e sacrificalos en casa e sen permiso.

Por mor desta actuación, A Fiscalía procedeu a abrir unha investigación e a encargar un informe para aclarar se o sacrificio deste xeito causa nos animais un sufrimento excesivo, coa idea de actuar por un posible delito contra o benestar animal.

AUTORIZADO. Con todo, segundo explica Carlos Franco, catedrático de Bromatología e Inspección de Alimentos da facultade de Veterinaria de Lugo, hai que ter en conta que en España o rito halal está autorizado, aínda que debe facerse nun matadoiro "autorizado, necesítanse carnés de manipulación, teñen que estar certificados pola comunidade musulmá e instalacións especiais con salas separadas. é un negocio, custa máis por quilo de carne sacrificado".

A pesar diso, Franco recoñece que aos profesionais "non nos gusta". De feito, considera unha evidencia "que o animal sofre máis se non se lle aparva previamente", aínda que "os que o defenden din que se colles un cordeiro pequeno e tes pericia para desangrarlo rapidamente, iso dura 30 segundos e o único dano é o do corte que se lle fai, porque en canto empeza a perder sangue o cerebro deixa recibir osíxeno moi rápido e é unha morte doce porque o animal vaise adormentando".

Unha opción que este veterinario non contempla de ningún modo cos animais máis grandes, como vacas: "O animal sofre máis ao metelo nos colectores que axudan á contención. Encáixaselle, comprímenlle polos lados, cuns brazos pneumáticos apértaselle a cabeza, rótana para poder cortarlle o pescozo e suxeitar a cabeza cara arriba... o animal ten que estar moi asustado nese momento".

Para determinar sen dúbida se o animal sofre máis ou menos cando non se lle aparva antes do sacrificio "habería que ser o animal", asegura este catedrático, que a pesar de recoñecer que "non é un tema fácil" considera que "hai suficiente acordo como para saber que está prohibido. Está permitido para o rito halal pero está regulado, sempre que afecta á saúde pública, non só ao benestar animal. E hai que ter en conta que a Unión Europea fai bandeira do benestar animal".
 

Un perigo para a saúde pública
Analizando o caso investigado en Lugo sobre o sacrifico ilegal de cordeiros, o veterinario Carlos Franco considera que é incluso moito máis grave desde o punto de vista sanitario que desde o punto de vista do benestar animal. Segundo advirte, a matanza caseira de animais sen controlar podería causar ata a morte dos que o consomen se o animal ten algunha enfermidade grave.