Daniel Romay cede a testemuña de Taberna Daniel ao seu fillo tras 42 anos

"Agora teño que descansar e gozar", asegura o coñecido hostaleiro lucense
Daniel Romay, con su hijo Pablo. VICTORIA RODRÍGUEZ
photo_camera Daniel Romay, co seu fillo Pablo. VITORIA RODRÍGUEZ

Daniel Romay sorrí detrás da barra da Taberna Daniel, como fixo durante os últimos 42 anos. Desde 1978 son varias xeracións de lucenses os que traspasaron o limiar da súa porta atraídos polo intenso cheiro dunha tortilla sublime. A substitución xeracional está garantida.

O seu fillo, Pablo, con anos de experiencia no local familiar, quedará á fronte dun negocio que afronta a reapertura logo de intensos meses de reformas no interior do local, ao que incorporará as medidas de protección necesarias para frear a expansión do Covid-19, que atrasou a data inicial, que agora está fixada para o próximo día 2 de xuño.

"Leva anos traballando comigo. Quen mellor que el para levar a taberna. Agora teño que descansar e gozar", asegura Daniel Romay, que aínda outorgará a súa axuda no arranque deste novo ciclo profesional e vital.

A súa vida está ligada á hostalería desde 1969. "Comecei como camareiro no Verruga e aí estiven durante 9 anos, e logo collín un local a medias co propietario da Tinturería Parque, na Rúa Catedral, que se chamaba A Rula. Nove meses despois, en 1978, collín o traspaso da taberna".

Romay mutiplicó o seu horario laboral coa xestión do Restaurante Maruxa —"estiven con el ata 1993", di—. Mentres tanto, alugou a Taberna Daniel a un terceiro. Foi despois do falecemento da súa muller, en 1994, cando retomou as rendas do establecemento que leva o seu nome ata a actualidade. "No momento de regresar á taberna, traspasei o outro restaurante", matiza o hostaleiro lucense, de 66 anos.

ANÉCDOTAS. Foron máis de catro décadas cargadas de recordos e anécdotas presentes na memoria de Daniel Romay. "Unha noite estabamos a cantar e xogando aos chinos. Eran as 3 da mañá e chegou a hora de pechar. E de súpeto, Manolito, un amigo, quitou a chave da fechadura e tirouna pola fiestra. Nese momento outro cliente pasou pola rúa e abriu a porta; se non estariamos ata o día seguinte", chancea.

O paso do tempo tamén alterou os horarios de saída pola zona de viños lucense. "Nos setenta e oitenta tiña cuadrillas de funcionarios, que viñan ata dous ou tres veces ao mediodía. En canto instalaron os controis de acceso no traballo, iso acabouse", relata a voz da experiencia da hostalería lucense que agora cede a testemuña dunha parte indeleble da súa vida ao seu fillo, Pablo.

Un mestre para o gremio lucense
A outra gran vocación de Daniel Romay, á parte da hostalería, é a docencia. Imparte clases para formar a profesionais do gremio en cursos organizados pola Apehl. "Imparto cursos de formación en hostalería no Pazo de Feiras. Tamén fixen o propio en cursos organizados polo Concello, en lugares como Vilalba, e outros para a Xunta en Ribadeo", asegura Daniel Romay.

Tortilla. A tortilla elaborada na Taberna Daniel é un clásico sen data de caducidade. "Ao principio só había viños e tapas e, máis tarde, inventeime A casa da tortilla. Ideamos varias tortillas diferentes que colleron bastante fama, e esperemos que siga así", di.

Comentarios