Cheché Real: "É intolerable, inxusto e indignante que non abra ou lecer nocturno"

A asociación provincial de hostalería incide en que moitos locais só facturan para cubrir gastos, debido ás restricións de aforamento e a que teñen terrazas pequenas con poucas mesas
El Mencía Mencía. SEBAS SENANDE
photo_camera Algúns dos locais hostaleiros que botaron o peche. O Mencía Mencía (arriba), o Apolo e o 55.

Cheché Real xa non rexenta un local nocturno, como hai anos, pero si defende a un sector que, segundo el, está a verse moi marxinado coas medidas anticovid dado que moitos establecementos levan case medio ano pechados ao público.

"Temos un problema co lecer nocturno. Habería que reconsiderar, polo menos, que lles deixaran abrir como vos bares, ata a unha dá mañá. Ou lecer nocturno leva case seis meses pechado por decreto. Isto é intolerable e inxusto. Hai establecementos con 60 traballadores e vos seus donos están obrigados a non poder facer caixa. Moitos retiraron a xente dous Ertes ou 5 de xullo e, aos vinte días, tiveron que pechar. É indignante", di.

HORARIO. A restrición de horario de madrugada tamén está a ocasionar perdas económicas nos bares. "Perdemos practicamente tres horas de apertura ao público porque, a partir das doce da noite, xa non podes servir. Ese é outro problema que temos porque todo xúntase. Vemos con moita preocupación todo o que está a pasar coa hostalería. Como isto siga así... ¡a ver quen aguanta!", afirma o hostaleiro Miguel Yáñez, de A Fundación, na Praza Maior.

TABACO. Sobre a prohibición de fumar nas terrazas sen respectar a distancia de dous metros, Miguel Yáñez opina que esta medida de prevención non está a restar, de momento, clientela aos bares. "Non creo que isto inflúa na caixa. A maioría da xente de Lugo está concienciada. Polo menos, iso é o que observamos na nosa clientela, que é bastante maior", afirma este hostaleiro.

Os BARES RESISTEN AO EFECTO COVID. A nbsp;falta&dun estudo sobre o tema da Asociación Provincial de Empresarios de Hostalería de Lugo (Apehl), os distintos establecementos parecen resistir as consecuencias sanitarias e económicas do Covid, aínda que só sexa para asegurarse a supervivencia do negocio.

"En novembro e decembro será cando se vexan as consecuencias económicas desta situación. Hai algún bar que xa non abriu desde ou confinamento porque non lle compensaba e outros están pechados por vacacións ou por xubilación, pero tamén hai algún que pechou porque a penas ía ser rendible", comenta Cheché Real, presidente dos hostaleiros da provincia de Lugo.

Bares cunha longa traxectoria na cidade como o Nevada ou o Nonquepo, en Campo Castelo, ou o Mencía Mencía, na Praza dá Constitución, botaron o peche este verán, quizá movidos, en parte, pola situación derivada do Covid que conflúe, nalgúns casos, con outras circunstancias persoais. Outros establecementos que tamén pecharon foron o bar Apolo, en García Abad; o 55, na Rúa Galicia, ou a ecocantina, en San Roque.

"Algúns locais poden ir traballando e seguen abertos pero moitos con problemas. Moitos puxeron terrazas pero unha terraza non mantén un establecemento. Só permite que este aguante e non teña que pechar. De todos vos xeitos, aínda cos permisos do Concello, hai bares que teñen moi pouca terraza, dúas ou tres mesas, e eses pouco poden facer", indica Real.

A perspectiva tampouco é nada prometedora de face aos próximos meses e ao fin de ano. Ao sempre frouxo novembro, únese agora o temor a que o outono traia máis casos de coronavirus e que a xente salga menos á rúa. "O problema vai ser a partir de novembro porque se sumarán moitos factores: o Covid, o parón que sempre hai e o mal tempo. Creo que non se vai a meter ninguén nos locais. Novembro e -saltando decembro, polo Nadal- tamén xaneiro e febreiro. Agora xa o notamos moitísimo. Comparado co ano pasado, facturamos moito menos. Entre outras cousas, porque non hai tantos turistas", comenta Miguel Yáñez.

Comentarios