O Arde Lucus terá restaurantes en Ramón Ferreiro e postos de comida no centro

O Concello retoma o modelo de oferta gastronómica prepandemia, tras a experiencia do ano pasado coa Asociación de Cociñeiros na Praza de Abastos, e saca a concurso dez postos que poderán explotarse durante catro anos
Generated by  IJG JPEG Library
Generated by  IJG JPEG Library
AppleMark
photo_camera Espacio gastronómico de la pasada edición del Arde Lucus, al lado de la Praza de Abastos. XESÚS PONTE/AEP

O Arde Lucus este ano con varios restaurantes postos de elaboración de comida na rúa repartidos en dúas localizacións, a Praza Horta do Seminario (á beira da Avenida de Ramón Ferreiro) e a Rúa Lois Pena Novo, á beira da Subdelegación do Goberno.

O Concello acaba de sacar a concurso as superficies de chan que poderá ocupar cada posto, retomando o modelo de oferta culinaria que había antes da pandemia e despois do experimento realizado o ano pasado. Na última edición da festa, o Concello optou por que houbese un só espazo gastronómico, á beira da Praza de Abastos, xestionado por membros da Asociación Cociñeiros de Lugo. A experiencia non convenceu nin aos cociñeiros nin ao público e o goberno local opta agora por volver ao modelo tradicional, con algunhas novidades.

O principal cambio é que os restaurantes, que antes estaban na Praza dá Soidade e detrás do Concello, situaranse os dous xuntos na Praza Horta do Seminario. Cada un deles poderá ocupar 120 metros cadrados.

A outra zona de gastronomía estará á beira da Subdelegación do Goberno. Alí haberá sete postos de elaboración e venda de comida. Os máis pequenos poderán ocupar seis metros cadrados e o máis grande, 18 metros. Para rematar, haberá un posto de bebidas no aparcadoiro do pavillón municipal de Deportes que funcionará nas horas en que haxa espectáculos nesa zona, onde se celebran as sesións de circo.

Postos e restaurantes poderán empezar a ser montados o 13 de xuño e terán que funcionar desde o 14 ata o 16, días nos que se celebrará a festa que recrea o orixe castrexo e romano de Lugo.

Os postos adxudicaranse para este ano con posibilidade de prórroga durante tres exercicios máis e para asignalos valoraranse as ofertas económicas que fagan os ofertantes (ata 50 puntos dos 100 totais), a adaptación histórica, tanto da estética como dos menús (ata 30 puntos) e o número de vales de comida que se entreguen ao Concello para facer fronte aos gastos de organización (ata 20 puntos).

Cada licitador poderá pedir un máximo de dous parcelas, aínda que só adxudicaráselle unha. E se a súa oferta resulta ser a mellor en ambos os casos, o Concello asignaralle o posto que considere máis conveniente. 

Os hostaleiros e comerciantes que opten a estes postos terán que pagar taxa por ocupación de vía pública e canon como contraprestación ao beneficio obtido. As taxas serán as correspondentes á ordenanza vixente, de forma que o posto máis pequeno custará 23,76 euros e o máis grande, o dos restaurantes, 369,60 euros. Os prezos de saída do canon son de 1.670,40 euros para os restaurantes. de 182,85 euros para o posto máis pequeno de comida e de 243,80 euros para o de bebidas.

O Concello prepara a 24ª edición do Arde Lucus, festa de interese turístico internacional, pero aínda non deu coñecer detalles do programa, que en boa medida volverá descansar nas actividades que realizarán as 19 asociacións de recreación histórica.

Estréase á fronte da organización o concelleiro Jorge Bustos. Dispón dun orzamento municipal de 280.000 euros, do mesmo xeito que nos últimos anos, ao que poderá sumar as achegas de patrocinios de empresas privadas.